Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Якщо ресторан великий, лише літній майданчик його на плаву не втримає”, - Марк Зархін

Львівські ресторатори приєднались до всеукраїнського звернення рестораторів до уряду з проханням дозволити відкрити літні майданчики

Вони обіцяють забезпечити дистанцію між посадочними місцями у 1,5−2 метри та дотримуватись заходів безпеки. Утім, такий режим роботи може бути вигідним далеко не для усіх закладів громадського харчування, що мають можливість встановити літні майданчики, переконаний співзасновник Fast Food System та «Kumpel' Group» Марк Зархін.

«Відкрити літній майданчик можна, але чи зможе це втримати ресторан на плаву? Все залежить від його бізнес-моделі. Скажімо, ресторан «Бачевських» на 200 посадочних місць, а літній майданчик лише на 12 місць. Ясно, що літній майданчик не зможе втримати такий великий ресторан на плаву.

Якщо великий літній майданчик — безумовно, — каже Марк Зархін. — Але справа не лише у виживанні ресторанів. Треба якось пожвавлювати життя міста. Людям хочеться побачити один одного. Насамперед літні майданчики могли б стати місцем соціального спілкування, якого зараз нема. Звичайно, що мають бути обмеження, у ресторані — посилена безпека, треба жорстко перевіряти персонал, міряти температуру. Потрібні будуть і хімічні засоби для обробки посуду".

Читайте також: Як працювати під час карантину, якщо ви — підприємець?

За словами ресторатора, якщо до карантину у львівських ресторанах групи працювало близько тисячі осіб, то зараз заледве сорок налічується. Хтось звільнився, хтось у відпустках за власний рахунок чекає, коли дозволять відкрити ресторани для відвідувачів. «Декілька піцерій працюють на доставку. Сказати, що там великі успіхи, не можу. Але принаймні повідомляти про себе, що ми живі, ми працюємо також треба», — каже Марк Зархін.

Раніше одеський ресторатор Севелій Лібкін заявив, що у ресторанному бізнесі працює 840 тисяч осіб. Якщо додати ще пов’язані бізнеси, то виходить майже 1,5 мільйона людей, які зараз опинились без роботи.

Схожі новини