Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Цвинтар, де поховано графа Скарбека, відновлять за підтримки польських волонтерів

Ініціатива Тростянецької об’єднаної територіальної громади стосується збереження пам’яті про уславленого галицького мецената століття – графа Станіслава Скарбека.

Це на його кошти збудовано Театр Заньковецької у Львові, колись Театр Скарбека.

У 1848 році графа Скарбека було похо­вано на Личаківському цвинтарі. Але через 40 років його прах перенесли за 33 км — у капличку-усипальницю на цвинтарі неве­личкого поселення Заклад. Там цей вель­можа збудував ошатний палац і віддав його під притулок для сиріт і самотніх (нині у ньому розташовано психіатричну лікарню). Вихованці притулку доглядали за могилою Скарбека. Але коли у 1939-му на західноукраїнські землі ступили «перші совіти», цей меморіал було зруйновано, розграбо­вано. «Визволителі» знищили і весь цвин­тар — заріс чагарниками…

Ідею впорядкувати закладське кладо­вище подав головний спеціаліст відділу соціально-гуманітарних питань Трос­тянецької ОТГ Михайло Цихуляк. По до­помогу у цьому питанні звертався у різні благодійні організації, у тому числі міжна­родні. І ось на Великдень отримав листа від польського товариства «Маґурич», яке попередньо дало згоду спільними зусил­лями провести реставраційні роботи у За­кладі. Деталі співпраці ще уточнюватимуть, роботи розпочнуть орієнтовно у серпні.- «Маґурич» — це об’єднання ентузіастів з числа каменярів, археологів, скульпто­рів, які з гуманітарних міркувань, на ґран­тові кошти відновлюють історичні пам’ятки, — розповів кореспонденту «Високого Зам­ку» Михайло Цихуляк. — Зазвичай біля об’єкта своєї уваги облаштовують наме­тове містечко, озброюються простень­кими інструментами і беруться за копітку роботу. Віримо, що невдовзі вона розпо­чнеться у нас. Своєю чергою, Тростянець­ка громада, як балансоутримувач цього цвинтаря, забезпечить волонтерів осно­вними засобами і будівельними матері­алами. Загалом у «Маґуричі» відновили близько 120 старих українських цвинта­рів. А це близько двох тисяч надгробків. Зокрема, шанобливе ставлення до нашої минувшини наші сусіди засвідчили під час такої ж волонтерської акції на кладовищі у старовинних Поморянах.

Своїми коштами планує долучити­ся до реставраційних робіт і Тростянецька ОТГ, куди входить селище Заклад. Для збереження історичної спадщини на те­риторії громади у своєму бюджеті на 2020 рік тамтешні депутати завбачливо за­клали 100 тис. грн. Частина з них піде на оновлення закладського цвинтаря. Михайло Цихуляк вірить, що після впоряд­кування цвинтаря рано чи пізно дійде чер­га реставрувати і капличку-усипальницю, де знайшов вічний спочинок граф Скарбек.

На фото: Зруйнована капличка-опочивальня, де було поховано відомого мецената.

Миколаївський район Львівської області

Схожі новини