Передплата 2024 ВЗ

США впровадять воєнний стан, якщо коронавірус паралізує уряд

  • 22.03.2020, 10:53
  • 967

Міністр оборони США Марк Томас Еспер ще 1 лютого 2020 року підписав секретні накази, що обумовлюють участь військових у боротьбі з пандемією коронавірусу

Про це йдеться в опублікованій часописом Newsweek великій статті Вільяма М. Аркіна під назвою «Ексклюзив: всередині надсекретних планів військових на випадок, якщо коронавірус паралізує уряд». Матеріал вийшов 18 березня, передає Еспресо.TV.

Затверджені американським міноборони плани, підготовлені не тільки для захисту столиці країни — Вашингтона, а й для можливого впровадження у США тієї чи іншої форми воєнного стану. Документи передбачають дії військових на випадок, якщо конституційно встановлені органи влади виявляться «недієздатними».

У такому разі силовики підпорядковуватимуться створеному після теракту 11 вересня в складі управління збройних сил США особливому Північному командуванню (NORTHCOM).

Згідно Об'єднаного командного плану (UCP), функціями NORTHCOM є:

— проводити операції зі стримування, запобігання і відбиття загроз і агресії, спрямованих проти Сполучених Штатів, їх територій і інтересів в межах відведеної зони відповідальності;

— за вказівкою президента або міністра оборони надавати військову допомогу невійськовим органам влади, включно з операціями з управління наслідками небажаних ситуацій.

Як наголошується, якби подібне сталося сьогодні, NORTHCOM виконував би вказівки свого нинішнього керівника й за сумісництвом командира аерокосмічної оборони Північної Америки — чотиризіркового генерала ВПС США Терренса Дж. О'Шонессі, доки владу знову не буде передано цивільним.

Про Шонессі можна прочитати на офіційній сторінці U. S. Northern Command.

Окрім того, Еспер видав наказ, аби у випадку години «Х» взаємодіяти із своїм заступником Девідом Норквістом без фізичного контакту один з одним. Подібне передбачено для того щоб не допустити ситуації одночасної недієздатності обох військових керівників. Інші силові відомства теж встановили схожий порядок.

Схожі новини