Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Одеса, Маріуполь і Херсон підуть під воду: тривожний прогноз кліматологині

Через 80 років частина України може піти під воду. Кліматичні зміни загрожують Херсону, Одесі та Маріуполю.

Цей прогноз підтвердила завідувачка відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух в інтерв'ю Апострофу.

На питання, як вона ставиться до прогнозу, який стверджує, що до 2100 року близько мільйона гектарів підуть під воду через підвищення рівня світового океану, Балабух відповіла, що вважає це реальним фактом. В результаті може затопити Одесу, Маріуполь і Херсон.

«Однозначно рівень світового океану, а разом з ним рівень Чорного і Азовського моря будуть підвищуватися. Це буде призводити до ерозії берегової лінії і підтоплення значних частин території України. Я думаю, що це реальний факт», — заявила експертка.

Також вона підтвердила, що в Україну через 50 років можуть почати з'їжджатися біженці з країн, де глобальне потепління відчувається набагато сильніше.

«Дійсно, в порівнянні з іншими країнами, Україна може стати тією країною, куди будуть приїжджати кліматичні біженці. І в міру того, як процеси зміни клімату будуть погіршуватися, Україна може стати не тільки транзитним регіоном, через який біженці потрапляють в Європу — багато хто з них залишаться і у нас, адже в Європі також відбувається багато таких природних катаклізмів «, — розповіла вона.

Схожі новини