Передплата 2024 ВЗ

«Чому я маю платити за доставку газу? Його що, машиною возять?»

Українці обурюються, чому за розподіл газу доводиться платити не за лічильником, а за середньомісячними обсягами

З січня українці почали отримувати два рахунки за газ — один за саме паливо, інший — за його доставку. І хоча про те, що за розподіл газу доведеться платити окремо, попереджали ще з грудня, для багатьох друга квитанція стала несподіванкою. Та все частіше люди обурюються, чому у рахунку за доставку незрозуміло звідки взяті цифри.

У кожній області вартість достав­ки газу різна. Навіть в одному міс­ті вона може відрізнятись, якщо є кілька компаній, що займаються розпо­ділом газу. У Львівській області спожи­вачі отримають рахунок за спожитий газ віл «Львівгаз збут» та за його доставку від «Львівгаз». Тариф на доставку у «Львів­газ"1,08 з ПДВ. Однак рахунок вистав­ляють не за той газ, який ви спожили за місяць за лічильником, а розраховують середній обсяг споживання за попере­дній рік. І це не зовсім логічно, бо обся­ги споживання за рік можуть суттєво змі­нитись.

«На початку грудня померла наша ба­буся, яка мешкала окремо. Ми час від часу навідуємось у її хату, тому не оплом­бовували ні газ, ні світло. Але виходить, що ще ми цілий рік маємо платити за розподіл так, ніби бабця досі живе і па­лить в „п'єцу“ газом. Є ж лічильник, чому не рахувати куби по ньому?» — каже Ер­жіка Пилип.

«У мене лише газова плита. А прийшов рахунок на 30 гривень за доставку. Але я 30 кубів на місяць ніколи не використо­вую. То як могла взятись така середня цифра. І взагалі, чому я маю платити за доставку газу? Його мені що, машиною возять», — обурюється наша читачка.

Утім, за транспортування газу ми пла­тили завжди. Просто раніше плата за доставку зазначалась окремим рядком в загальному рахунку. Ще раніше вона була включена у загальну вартість ку­бометра газу і була для всіх українських споживачів однаковою. Тепер, відповід­но до європейських норм, одна компа­нія не може займатись і продажем газу, і надавати послуги з розподілу. Тому те­пер треба платити двом різним фірмам, навіть якщо вони належать одному олі­гарху.

Схожі новини