Передплата 2024 «Добрий господар»

Підписавши газову угоду в такому вигляді, Україна позбавила себе можливості притягнути Росію до відповідальності за енергетичну агресію – «Європейська Солідарність»

Ця угода стала доповненням у системі відбілювання Російської Федерації, яку запроваджує нинішня влада

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті партії «Європейська Солідарність».

«Допомагаючи Росії уникнути відповідальності за збиття пасажирського літака рейсу MH17, нинішня влада видає їй Володимира Цемаха. Прикриваючи організаторів злочинів Януковича, зокрема проти Майдану, і терактів в українських містах — віддає Росії беркутівців і терористів. Така політика умиротворення агресора ставить під загрозу накладення на нього міжнародних санкцій і веде до виходу Кремля з-під відповідальності за агресію, — наголошено у документі. — Україна мала винятково сильну позицію на газових переговорах з Росією. Виграш України у Стокгольмському арбітражі і чітка перспектива виграшу за позовом 2018 року ставили «Газпром» на межу дефолту.

Команда НАК «Нафтогаз України» у попередні п’ять років забезпечила виконання президентських директив і доручень, гарантувавши енергетичну безпеку і незалежність України.

Запровадження США санкцій проти «Північного потоку-2» поставило під сумнів реальність побудови газопроводів в обхід України. Тепла зима і накопичені резерви газу дозволяли приймати рішення не в умовах цейтноту, а виходячи з найбільш вигідних позицій.

Не дивлячись на це, нинішня влада пішла на умови, які суттєво послаблюють можливості України протидіяти російському агресору. Недарма помічник Володимира Зеленського Андрій Єрмак, чий підпис стоїть під протоколом, який ліг в основу умов транзиту, отримав високу оцінку російської сторони.

За прийнятими умовами, Україна не лише відмовляється від багатомільярдних штрафів, арешту майна «Газпрому» у рамках відповідальності Росії за угодою 2009-го року, але й фактично дає згоду на добудову газопроводів в обхід своєї території. Адже з 2021-го року прийнято гарантований обсяг транзиту лише у 40 млрд кубометрів газу — те, що Росія від початку пропонувала через західних партнерів як свою позицію. Це ставить під сумнів перспективу подальших санкцій.

Не лише не вирішені — навіть не поставлені публічно питання повернення Росією незаконно захоплених кримських родовищ.

Натомість відкрито перспективу прямого постачання російського газу в Україну і використання його як важеля тиску на нашу державу та втручання в українські справи.

Тому не дивно, що Путін обмінявся з Зеленським новорічними привітаннями. Всі підстави для цього створені. Фактично, за рахунок України врятовано «Газпром», а значить Росію.

У зв"язку з цим, «Європейська Солідарність» вимагає:

1. Не допустити згортання міжнародних судових процесів проти Російської Федерації та її суб"єктів, зокрема щодо повернення кримських родовищ;

2. Запровадити заборону на прямі постачання в Україну російського газу;

3. Продовжити координацію зусиль з міжнародними партнерами щодо недопущення побудови «Північного потоку-2».

Схожі новини