Передплата 2024 ВЗ

«Обов’язково відбудеться»: у Кремлі підтвердили особисту зустріч Путіна і Зеленського

  • 01.12.2019, 18:14
  • 440

Речник Кремля Дмитро Пєсков стверджує, що під час саміту в «нормандському форматі» в Парижі 9 грудня «обов’язково відбудеться» особиста зустріч президентів Росії і України Володимира Путіна і Володимира Зеленського.

З такими твердженнями Пєсков виступив на телеканалі «Россия 1». За його словами, точний формат двосторонньої зустрічі буде визначений пізніше, повідомляє Радіо Свобода.

Саміт у «нормандському форматі» — це зустріч лідерів чотирьох держав, Франції, Німеччини, Росії та України, присвячений російсько-українським відносинам, в першу чергу врегулюванню конфлікту на Донбасі. Українська сторона раніше не підтверджувала домовленості про те, що Путін і Зеленський проведуть переговори також удвох, без лідерів Німеччини і Франції. Кілька українських політиків закликали Зеленського цього не робити.

Помічник Путіна Юрій Ушаков також у неділю заявив, що є «намір» організувати двосторонню зустріч, яка, за його словами, може тривати від 30 хвилин до півтори години. Про можливу зустріч Путіна й Зеленського сказав також міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. У Києві заяви російських представників поки не коментували.

Пєсков також згадав про необхідність вирішити питання з транзитом газу через Україну. Лавров сказав, що в Росії готові до повноформатного відновлення відносин з Україною.

Путін і Зеленський 9 грудня в Парижі вперше зустрінуться особисто, раніше вони спілкувалися лише по телефону.

Перед узгодженням дати зустрічі в «нормандському форматі» Україна пішла на ряд поступок, в тому числі погодилася з так званою «формулою Штайнмаєра» про порядок проведення виборів у непідконтрольних зараз Україні районах Донбасу. Опозиція критикує Зеленського за поступки. Президент України стверджує, що необхідно спробувати домовитися з Росією про мирне врегулювання конфлікту.

Схожі новини