Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Закарпатті цвіте чайна галявина

На колишній «байховій» плантації навіть врожай тоннами збирали

Ростуть чайні кущі посеред лісу, так що, не знаючи, і не здогадаєшся, що то екзоти, а не звичні для тутешніх місцин рослини. Невеличка галявина з чаєм — усе, що залишилося від колись величезної плантації, яка була закладена неподалік від Мукачева ще 70 років тому.

Насадження чаю на Закарпатті з'явилися у рамках радянського експерименту з вирощування певних сортів рослин у непритаманних для них кліматичних умовах. Чайні кущі не лише прижилися і пристосувалися до хай і не суворих, та все ж зим, але й швидко порадували щедрим врожаєм.

Проте через кілька років плантацію просто закинули. Без належного догляду вона почала занепадати, але повністю не зникла. Нині чайною галявиною, яка залишилася з колишніх двох гектарів, засаджених «байховими» кущами, опікуються небайдужі активісти.

Роботи вистачає — не лише дбати про рослини, а й захищати їх від охочих розжитися чайними кущами, просто видерши їх із корінням. Вистачає і незваних «туристів», які ламають чайні гілки, аби зібране з них і висушене листя пустити на «домашній» чай. Але процедура не така проста, як думають. Для виготовлення чаю підсушити листя замало — потрібна ще й ферментація.

Схожі новини