Передплата 2024 «Добра кухня»

Пів століття тому футбольний Бучач розпочав свій хет-трик...

Славне місто Бучач, відоме своїми архітектурними пам’ятками, зокрема, скульптурами Іоана Георгія Пінзеля, пишається ще й спортивною славою.

Місцевий клуб «Колос» свого часу тричі поспіль ставав найсильнішою сільською футбольною командою колишнього Союзу. Саме у жовтні 1969 року підопічні Петра Савчука вперше стали володарями Кубку «Золотий колос». З нагоди 50-річчя цієї перемоги у Бучачі вшанували гравців тієї команди.

На жаль, залишилося не так уже й багато футболістів того легендарного «Колоса». На цьогорічні урочистості змогли прийти Микола Кривенчук, Янош Гаврош, Федір Бокач, котрі півстоліття тому тричі підіймалися на п’єдестал пошани. А також Володимир Федоров, Іван Струк, Михайло Василишин, Богдан Кубіца, в активі яких по одній кубковій звитязі. Серед запрошених був і син керманича Петра Івановича Савчука — Андрій, котрий проживає в Івано-Франківську.

— У нашому злеті особлива заслуга нашого наставника, який створив у Бучачі боєздатну команду, — згадує воротар Федір Бокач. — Тоді в команді була гостра конкуренція за місце в основі, ніхто не шкодував себе як на тренуваннях, так і в офіційних матчах. Не дивно, що ми тоді упродовж багатьох років не мали рівних на Тернопільщині, ставали найсильнішою аматорською командою України. А з тих наших перемог на всесоюзній арені найбільше запам’яталася третя — у Краснодарі, де на шляху до вершини нам вдалося подолати опір господарів. Після урочистого нагородження нам навічно передали кубок «Золотий колос», який донині знаходиться у Бучацькому краєзнавчому музеї. Ми отримали звання кандидатів у майстри спорту, а Петро Іванович став заслуженим тренером УРСР. З- поміж моїх одноклубників найбільших успіхів досягнув Роман Шподарунок, який двічі ставав володарем «Золотого колоса», а потім виступав за харківський «Металіст» та львівські «Карпати»…

Добре, що владні структури Бучацького району вшанували ветеранів-футболістів, що підставили плече їм представники товариства «Галіція Дистилері». Але, на нашу думку, непереможний «Колос» заслуговує на більше. Чому б не назвати іменем Петра Івановича Савчука стадіон у Бучачі? Чи не проводити турнір, присвячений футболістам того легендарного «Колоса»? Адже це завдяки саме їхнім перемогам про футбольний Бучач дізналися далеко за межами України…

Схожі новини