Передплата 2024 ВЗ

Експерти вирішують, чи укріплювати  дах обваленого будинку у Дрогобичі, чи демонтувати

Тим часом мешканці сусідніх під'їздів забирають цінні речі зі своїх уцілілих квартир

Як передає з місця подій власний кореспондент «ВЗ», у Дрогобич, де уночі в житловому будинку раптова стався обвал цілого під'їзду, сьогодні приїхали експерти зі Львова, аби вирішити, що робити з зруйнованою будівлею. Зокрема, з дахом, що вцілів над проваллям. Спеціалісти ще не дійшли остаточної думки — чи укріплювати дах, чи демонтувати. Зараз ретельно оглядають будинок.

Тим часом мешканці сусідніх під'їздів забирають цінні речі зі своїх уцілілих квартир. Їх супроводжують представники поліції. Беруть насамперед побутову техніку тощо. Після цього поліція візьме будинок під охорону.

Як розповіла кореспонденту «ВЗ» мешканка злощасного будинку пані 39 -річна Тетяна, яка жила у двокімнатній квартирі на другому поверсі в сусідньому під'їзді, будинок давно вважається аварійним. Зокрема, у неї на одній стіні, що примикає до балкону, була велика тріщина, яку вони заробили вагонкою.

Є у будинку чоловік, який кілька років поспіль писав скарги у міськраду на аварійний стан будинку. Пані Тетяна народилась у цьому будинку, добре знає усіх, хто загинув під завалами… Жінка каже, що ніколи не повернеться у будинок-вбивцю.

Усім мешканцям наразі надали кімнати у гуртожитку (звісно, усіх відселили). Пані Тетяна каже, що умови у цьому гуртожитку жахливі, тож вона з сім'єю наразі живе у родичів. Усі мешканці звинувачують у трагедії міську владу, зокрема, комунальні служби, які мали дивитися за станом будівлі. Також нарікають на власників перукарні, яка працювала на першому поверсі поїзду, що обвалився. Припускають, що там робили незаконний ремонт, зокрема, рухали несучі стіни. Також на першому поверсі було кілька магазинів. До перукарні та магазинів були прокладені сходи з вулиці.

Міський голова Дрогобича Тарас Кучма сказав кореспонденту «ВЗ», що усім потерпілим з міського бюджету вже виділили по десять тисяч гривень. Похорон загиблих також оплатить міська скарбниця. За його словами, усі мешканці забезпечені тимчасовим житлом та харчуванням. Каже, придбати їм нові квартири за рахунок міського бюджету змоги немає.

Крім того, за словами Кучми, в місті почалась паніка. До міськради звертається дуже багато людей, які вимагають переселити їх з будинків, оскільки, на їхню думку, вони також аварійні і небезпечні для життя.

Тим часом рятувальники припинили розбирати руїни через загрозу обвалу.

Фото авторки

Схожі новини