Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Газовий конфлікт з Росією: експерт запропонував "ідеальний вихід" для України

  • 18.08.2019, 11:33
  • 1 818

Україна може не продовжувати контракт з Росією на транзит газу після 2019 року.

Про це заявив директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України Сергій Корсунський, коментуючи переговори про продовження газового транзиту, передає OBOZREVATEL.

«Є ідеальний варіант. Точка прийняття газу для європейських споживачів переноситься на наш східний кордон. Вони купують газ у „Газпрома“ не на західному кордоні, як зараз, а на східному, і укладають з нами транзитний контракт», — пояснив дипломат.

За його словами, «транзитний контракт з'являється, але не з „Газпромом“, а з європейськими споживачами».

«Легко змусити комерційні компанії переносити точку прийняття. Цим треба було займатися давно. За попередньої влади ці рішення прийняті не були, вони ігнорувалися. Сьогодні всі ці пропозиції знову на столі, вони обробляються в РНБО», — зазначив Корсунський.

«Є ідеальний варіант — транзитний контракт укладається таким чином, як нам це подобається. Є варіант, який нас набагато менше влаштовує, але на якийсь період він нас можливо влаштує — це контракт з Росією», — додав дипломат.

Нагадаємо, «Газпром» має намір продовжити на рік контракт на транзит газу з Україною, щоб виграти час для завершення будівництва обхідних маршрутів постачання.

Україна наполягає на укладенні контракту терміном на 10 років. «Нафтогаз» вже приступив до реалізації «плану Б», який передбачає компенсацію збитків через будівництво «Північного потоку-2».
за оцінками «Нафтогазу», Україна втратила від газових контрактів з «Газпромом», укладених у січні 2009 року, 32 млрд доларів.

Схожі новини