Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Британські вчені зробили горілку із зерна вирощеного в Чорнобилі

  • 08.08.2019, 13:57
  • 724

Британські вчені виготовили горілку з пшениці, вирощеної на території Чорнобильської зони з використанням води, взятої в чорнобильському водоносному горизонті

Вчені Портсмутського університету Великої Британії під керівництвом професора Джіма Сміта працюють над дослідженнями, мета яких допомогти регіонам, що постраждали від стихійних лих. Одне з багаторічних досліджень стосується вивчення наслідків Чорнобильської аварії, передає НВ

Дослідження почалося з того, що команда виростила зерно на забрудненій території в околицях зруйнованої атомної електростанції. Вирощене зерно вони перегнали на спирт. Отриманій горілці вони дали назву Atomik, заснувавши Чорнобильську спиртову компанію.

«Це єдина пляшка — у мене руки тремтять, коли я її піднімаю», — розповів виданню BBC професор Джим Сміт.

«Горілка не містить радіації», — відповів Сміт на питання кореспондента про безпеку горілки.

Що таке горілка? Це міцний алкогольний напій, його виготовлення передбачає певний технологічний процес, що включає дистиляцію, розбавлення водою, фільтрування.

«Будь-який хімік вам підтвердить, що при перегонці домішки залишаються у відходах».

«Для її виготовлення ми взяли жито, яке містило легке забруднення і воду з чорнобильського водоносного горизонту і перегнали».

Крім того творці горілки залучили до дослідження вчених з радіологічної лабораторії Саутхемптонского університету, попросивши перевірити її на наявність радіації, і вони не виявили перевищення допустимих норм.

Доктор Геннадій Лаптєв, вчений Українського гідрометеорологічного інституту в Києві також є одним із засновників Чорнобильської спиртової компанії. Він супроводжував журналіста BBC Вікторію Гілл під час поїздки до зони відчуження на ферму, де вчені проводять екологічні дослідження з вирощування сільськогосподарських культур в зоні забруднення. Він пояснив, що вирощене зерно і отриманий з нього спирт доводять, що частину землі в зоні можна використовувати.

«Можна не кидати землю, — розповів він, — Ми можемо виробляти з вирощених продуктів щось, що може бути повністю очищено від радіації».

Чому горілка?

Частково тому що горілка — це чистий дистильований продукт, виготовлений із забрудненого зерна. І справа не в якихось унікальних смакових властивостях. Вчені сподіваються, що виробництво горілки буде сприяти економічному розвитку регіонів, що прилягають до зон забруднення.

Професор Сміт працює над дослідженнями наслідків аварії на Чорнобильській АЕСз 1990-х, і зазначає, що умови життя на територія, що межують із зоною відчуження, з тих пір залишилися незмінними на відміну від природи, яка відновлюється.

«Існують вогнища радіоактивного забруднення [зона відчуження], але здебільшого рівень забруднення в цих районах нижче, ніж в інших частинах світу з відносно високим природним фоновим випромінюванням», — говорить Сміт.

Мета дослідження і роботи Чорнобильської спиртової компанії налагодити виробництво і продаж чорнобильської крафтової горілки, а більшу частину прибутку направити на розвиток регіону.

Смакові властивості горілки

Автор статті попросила барменів одного з лондонських барів порівняти смакові властивості горілки Atomik з будь-якою іншою горілкою домашньої перегонки.

«За смаком це скоріше зерновий спирт, ніж горілка, і хоча в ній більше фруктових ноток, ви все одно відчуваєте смак зерна», — прокоментував смак горілки Сем Армей з Bar Swift, що в районі Сохо.

Бармен припустив, що з неї він міг би приготувати класичний мартіні, але з додаванням шампанського.

Як уже говорив професор Сміт, команда виготовила тільки одну пляшку горілки Atomik. У планах у Чорнобильської спиртової компанії виготовити ще 500 пляшок в цьому році, і продавати її туристам, які відвідують зону, їх кількість в цьому році значно зросла.

Схожі новини