Передплата 2024 «Добрий господар»

Масові звільнення у Deutsche Bank спричинені його причетністю до відмивання російських грошей

20 тисяч працівників найбільшого німецького банку опинилися на вулиці через брудні оборудки російських олігархів

Такої масштабної хвилі звільнення не було у жодному великому банку з часів сумнозвісної кризи 2008 року, — пише Якуб Мельник у польському виданні Wprost.

У Deutsche Bank, інвестиційному гіганті, який нещодавно був флагманським кораблем німецького банкінгу, звільнено кожного п'ятого працівника. Майже 20 тисяч людей, зайнятих у німецьких філіях по всьому світі, опинился на вулиці. Але це зовсім не означає нової хвилі фінансової кризи.

Deutsche Bank пережив банкрутства конкурентів (дуже великих, аби впасти) відразу після кризи 2008 року, але врешті-решт не зміг уникнути їхньої долі. Хто зна, як би склалося майбутнє DB? Але на світ Божий зринула інформація про «респектабельний» німецький банк у Данії, з ім'ям, схожим на лого центрального німецького банку. Хоча насправді нічого спільного з Deutsche Bank його данська «філія» не мала, зате виявилася «пральнею» для брудних грошей російських олігархів.

Перші натяки на кримінальну фінансову аферу з'явилися під час гучного скандалу з панамськими документами, коли у пресу просочилися конфіденційні документи від юридичної фірми, яка обслуговує клієнтів, що вкладають гроші в податкові оази. Майже 900 з них зробили це через Німецьку філію на Британських Віргінських островах. Тоді виявилося, що німці співпрацюють з данським Danske Bank і через відділ цієї установи в Естонії передають мільярди з Росії. Слідчі, які наприкінці минулого року здійснили рейд у штаб-квартиру Deutsche Bank у Франкфурті, оцінили послуги «пральні» для кремлівських олігархів у 10 мільярдів доларів.

Такі махінації пояснюють причини того, чому лідерам у Берліні дуже важко триматися на безпечній відстані від Росії та її грошей. За російськими інтересами, включаючи і кримінальні, стоять гіганти на кшталт Deutsche Bank або енергетичні корпорації, зокрема Vattenfall, пов'язані контрактами з «Газпромом». Найбільшу ціну за ці оборудки тепер заплатить саме DB, втративши не тільки 20 тисяч працівників, але й репутацію.

Банк, звісно, не впаде, він справді завеликий для нього. Його банкрутство спричинило б смерть інших німецьких банків і Німеччини.

Схожі новини