Передплата 2024 «Добрий господар»

Нова зупинка: у трубопровід «Дружба» знову потрапила «брудна» нафта

  • 06.07.2019, 10:29
  • 513

Російські поставки трубопроводом «Дружба» на нафтопереробний завод PCK у місті Шведт, федеральна земля Бранденбург, знову призупинені.

Як повідомляє «Укрінформ» з посиланням на «DW», представник енергетичного концерну «Shell» підтвердив відповідне повідомлення газети «Handelsblatt».

Так само, як і у квітні, у російській нафті виявили підвищену концентрацію органічних хлоридів, що може завдати шкоди обладнанню нафтопереробних заводів.

Із постачальниками й оператором нафтопроводу «Дружба» ведуться переговори з метою з'ясувати причини неполадок, сказав представник «Shell». Одночасно він наголосив, що постачання нафтопродуктами забезпечено.

Нагадаємо, 19 квітня білоруський концерн «Білнафтохім» повідомив про постачання некондиційної нафти з РФ. Міненерго Росії підтвердило факт забруднення російської нафти діхлоретаном — токсичною речовиною із сильними корозійними властивостями. Вимушена зупинка роботи нафтопроводу «Дружба» сталася 25 квітня 2019 року через відмову прийому російської сировини із понаднормовим вмістом хлорорганічних сполук на приймально-здавальній дільниці «Будковце» у Словаччині.

Відновити транзит російської нафти до країн Євросоюзу «Укртранснафті» вдалося 11 травня після підтвердження європейською стороною готовності приймати сировину. Згодом, 17 травня, у зв’язку з потребою в європейських партнерів у додатковому часі на проведення підготовчих заходів оператор нафтотранспортної системи України вдруге вимушено призупинив транзит і відновив його 21 травня. 9 червня, вдалося частково відновити транзит чистої російської нафти трубопроводом «Дружба» до Польщі.

Згодом у «Транснефти» запропонували врегулювати проблему з «брудною» нафтою поза судом і заявили, що потребують для цього від двох до трьох місяців.

Схожі новини