Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Юридично УПЦ Київського патріархату та УАПЦ досі існують, – Макарій

  • 30.06.2019, 18:57
  • 1 308

Українська православна церква Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква, які увійшли до складу новоствореної ПЦУ, досі юридично існують. Вони досі офіційно не ліквідовані з державного реєстру.

Колишній глава УАПЦ, архієрей ПЦУ митрополит Макарій в інтерв'ю «24 каналу» розповів, що Філарет після Об'єднавчого собору 15 грудня відмовився здавати оригінали документів для офіційної ліквідації УПЦ КП.

«Київський патріархат не треба відновлювати. Він існує і не ліквідований, як і не ліквідована УАПЦ. Ліквідацію УАПЦ І УПЦ КП провели 15 грудня перед Об’єднавчим собором. Але тоді потрібно було здати оригінали, або з оригіналами прийти представникам Київського патріархату і представникам УАПЦ і зробити ліквідацію. Філарет цього не хотів», — розповів митрополит.

Він пояснив, що не ліквідував УАПЦ, якою керував, саме через відмову Філарета офіційно ліквідовувати УПЦ КП. Тому, обидві релігійні структури мають одночасно ліквідуватися і змінювати реєстрацію на Єдину Православну церкву України.

«Я дізнався, що Філарет не здав оригінали, і я не здав. Тому, зараз юридично існує і Київський патріархат, і Українська автокефальна православна церква. Але фактично вони вже не існують, бо створена єдина Православна церква України», — наголосив Макарій.

Тому архієрей ПЦУ зауважує, що не розуміє, навіщо Філарету заявляти про так зване відновлення Київського патріархату.

«Якщо він юридично існує — живи собі у Київському патріархаті. Але свідомі архієреї УАПЦ і КП зрозуміли, що ми вийшли з ізоляції і маємо визнання. І зараз не знаю, чи знайдеться повноцінний український архієрей, який знову піде разом з Філаретом в ізоляцію. Але він хоче керувати», — додав Макарій.

На думку священослужителя, Філарет має використати свій досвід та практику для допомоги настоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію, який є його учнем.

Сам Макарій наголосив, що має тверду віру у ПЦУ і буде й надалі робити все для єдності і розвитку церкви.


Схожі новини