Передплата 2024 ВЗ

Прем’єра вистави Pentecost («П’ятдесятниця») у Першому театрі відбудеться на… П’ятдесятницю

Перший театр порадує прем’єрою вистави, яка виграла грант Британської ради.

Режисерка Першого театру Лариса Діденко взялася за постановку дуже непростої й багатовимірної вистави за п’єсою британського драматурга Девіда Едгара Pentecost. Вистава стала однією із переможниць театрального конкурсу Taking the Stage 2018 Британської ради в Україні. Едгар написав цю п’єсу під впливом війни на Балканах у 1994 році, але проблеми, підняті у ній, актуальні і в наші дні, особливо — для нашої країни.

…Закинута балканська церква на перетині шляхів давніх і не дуже завойовників раптом стає перехрестям різних культур. Знайдена тут унікальна середньовічна фреска з’являється на сцені як яблуко розбрату, перетворюючись і на заручницю, і на жертву. Майже детективна історія затягує глядача у міцний клубок гострих тем сучасності — розбрат, тероризм, біженці. З недавнього часу усе це дуже знайоме і українцям. Тож на питання, які порушує вистава, рано чи пізно доведеться відповідати і нам. Що ми хочемо будувати — нову Вавилонську вежу чи мости та шляхи до порозуміння? Оберемо ізоляцію чи приймемо дар П’ятдесятниці — мову людяності?

Дата прем’єри була визначена без прив’язки до релігійного свята. Спочатку визначили дні прем’єри, а потім з’ясувалося, що то — П’ятдесятниця (ще одна назва — Зелені свята). Робота над новою виставою тривала рекордно короткі терміни — лише два місяці, і в цьому була чи не найбільша складність для режисерки, а ще — велика кількість (понад двадцять) акторів на сцені.

На фото: Репетиція вистави Pentecost

Схожі новини