Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна вшановує пам'ять жертв політичних репресій: Що кажуть перші особи держави та міжнародна спільнота

  • 19.05.2019, 11:30
  • 1 303

Кожного громадянина країни сьогодні закликають вшанувати жертв політичних репресій хвилиною мовчання та запалити ввечері свічку пам’яті у домівці

Сьогодні, 19 травня, Україна вшановує пам'ять жертв політичних репресій, вона пам’ятає про страшний злочин. Про це у Facebook нагадав діючий глава держави Петро Порошенко, передає 112.ua

«У кожній області, у кожному районі українська земля покоїть прах невинних жертв. Вона зберігає страшну правду та намагається залікувати пекучий біль свого народу. Україна пам’ятає», — зазначив він.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман закликав кожного громадянина сьогодні вшанувати жертв політичних репресій хвилиною мовчання та запалити ввечері свічку пам’яті у домівці.

«В історії України трапилося чимало трагічних подій, які залишили глибокий слід та досі незагоєні рани в душі нашого народу. Мільйони наших співвітчизників були закатовані та репресовані тоталітарними режимами та державами, у складі яких перебувала Україна. Найчастіше єдиною провиною закатованих українців була всього лиш любов до власної країни і власного народу. Сьогодні наш прямий обов’язок — зробити усе можливе, щоб подібне більше ніколи не повторилося», — підкреслив він у своїй заяві, розміщенній на сайті уряду.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов нагадав, що сьогодні історія повторюється: керманичі Російської Федерації намагаються загарбати території, змінити кордони, прагнуть знищити незалежну Україну, у російських в’язницях та колоніях катують наших співвітчизників.

«Але Україна вже ніколи не буде частиною „руського миру“… Пам’ятаємо кожного, хто загинув за батьківщину, кого тоталітарний молох розчавив своїми лещатами, та молимося за них. Маємо зробити все, аби не допустити повернення до імперії зла, де можливі репресії і геноцид! Докладемо всіх зусиль до повернення додому всіх політв’язнів та військовополонених», — наголосив він у заяві, розповсюдженій прес-службою РНБО.

У посольстві Республіки Польща в Києві відзначили, що поляки «добре розуміють трагедію народу, який унаслідок репресій втратив свою еліту».

«Віддаємо честь жертвам тоталітаризмів. Спільне вшанування жертв у Бикивні, де поховані останки поляків та українців, символізує близькість нашої долі», — йдеться у повідомленні дипвідомства, розміщенному в Twitter.

Свої співчуття висловили американські дипломати, повідомляється на сторінці посольства у Twitter.

«Сьогодні ми згадуємо жертв політичних репресій радянського режиму. Ми ніколи не повинні забувати тих людей і їхні сім’ї, які зазнали страждань в результаті жорстокої політики Радянського Союзу», — йдеться у повідомленні Посольства США в Україні.

Нагадаємо, з 2007 року в Україні відзначається щорічно у третю неділю травня День пам'яті жертв політичних репресій. Його було встановлено «з метою вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства».

Схожі новини