Передплата 2024 «Добрий господар»

«Олеже, дізнався про вибух. Не здавайся!»

Такі слова написав у соцмережах товариш львівського забудовника Манзія, в авто якого заклали вибуховий пристрій

Близько 10.20 ранку на оперативну лінію 102 надійшло повідомлення від 47-річного львів’янина, власника автомобіля «БМВ», про те, що на вулиці Трускавецькій у Львові стався вибух під його автомобілем (це було у середу, 15 травня). На місце події виїхала слідчо-оперативна група та експерти-вибухотехніки. Вулицю перекрили. Власником автомобіля виявився львівський бізнесмен, голова будівельної компанії «Парус» Олег Манзій. Сам забудовник не потерпів, але його автомобіль отримав незначні пошкодження. Вони залишилися й на припаркованому неподалік автомобілі Daewoo Lanos.

У момент вибуху автомобіль Оле­га Манзія рухався вулицею Трус­кавецькою. Ймовірно, бізнесмен виїхав з офісу біля ЖК «Парус Smart», бу­дівництво якого триває поблизу місця вибуху. За інформацією поліції, під час руху Манзій почув характерний для вибу­ху звук і після цього вийшов з авто.

За попередньою інформацією, вибу­ховий пристрій був прикріплений під пе­реднім пасажирським кріслом. Бізнесме­на хотіли убити чи залякати? А можливо, вибуховий пристрій не спрацював так, як планували зловмисники? Саме прізвище бізнесмена не з’являлося у пресі, проте сучасні будинки, які зводила компанія у Львові, є доволі впізнаваними. Олег Ман­зій заснував компанію «Парус Девелоп­мент» 2015 року. Відтоді фірма збудувала у Львові три житлові комплекси — «Парус» на вул. Липинського, 28, «Парус Park» на вул. Кульпарківській, 64а, та «Парус Life» на Городницькій, 9. Зараз у Львові триває будівництво ще двох комплексів — «Па­рус Smart» на вул. Трускавецькій та «Па­рус City» на вул. Кульпарківській.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 15 (замах на злочин) ч.2 ст. 115 (умисне вбивство) Криміналь­ного кодексу України. Санкція статті пе­редбачає позбавлення волі терміном від 10 до 15 років, або довічне позбавлен­ня волі, з конфіскацією майна (у випадку, передбаченому пунктом 6 частини другої цієї статті). Правоохоронці встановлю­ють обставини події, а також причетних до скоєння цього злочину. Проводить­ся досудове розслідування, призначено експертизи.

У будівельній компанії на запитан­ня журналіста «ВЗ», як почувається Олег Манзій, відповіли, що все добре. Чи біз­несмену погрожували? Невідомо. Ко­ментувати ситуацію в офісі компанії від­мовилися, бо триває слідство. «Як тільки поліція дозволить оприлюднити інформа­цію, ми це обов’язково зробимо на своє­му сайті», — додали у будівельній компанії.

На сторінці у «Фейсбуці» один з това­ришів Олега Манзія написав таке: «Оле­же, дізнався про вибух. Не здавайся!».

Довідка «ВЗ»

2005 року у машину тодішнього начальника управління транспорту Львівської міськради Ярослава Вовчака невідомі кинули запальну суміш, від чого той помер.

2006 року у Львові підірвали автомобіль директора ринку «Шувар» Романа Феди­шина. Внаслідок вибуху загинула випадкова перехожа — 14-річна школярка. Роман Федишин та його охоронець отримали поранення.

2018 року на автодорозі поблизу села Старе Село, що на Львівщині, четверо зловмисників (на замовлення організатора) заклали під асфальтне покриття про­титанкові міни. Вибуховий пристрій привели в дію дистанційно, після чого авто об­стріляли з автоматичної зброї. Це був замах на керівника львівського підприємства Богдана Копитка. Загинули троє охоронців бізнесмена. Сам Копитко не постраж­дав, бо їхав в іншому автомобілі, позаду.

Схожі новини