Передплата 2024 ВЗ

В Україні вдруге за часи незалежності проведуть перепис населення

Згідно із поточними даними статистики, населення Львівщини за останні 18 років скоротилося на понад 100 тисяч осіб

Державна служба статистики у грудні 2020 року проводитиме всеукраїнський перепис населення. Відповідно на Львівщині розпочалась підготовка до його проведення. Про це журналісту «ВЗ» розповіла начальник Головного управління статистики у Львівській області Світлана Зимовіна.

«Востаннє перепис (і це єдиний перепис у незалежній Україні) проводили у 2001 році. Заплановано було проведення перепису у 2011 році, але з огляду на економічну ситуацію він не відбувся, — сказала Світлана Зимовіна. — А згідно із світовою практикою, переписи у країнах світу проводяться один раз на десять років. За результатами перепису 2001 року, у Львівській області кількість населення становила 2 мільйони 626 тисяч осіб. Зараз маємо 2 мільйони 519 тис осіб, тобто населення Львівщини за 18 років скоротилося більш ніж на 100 тисяч осіб.

За словами керівниці обласного управління статистики, як задекларовано на сьогодні, перепис буде проводитися у два етапи — інтернет-раунд і безпосереднє відвідування житлових будинків і отримання відповідей респондентів. Під час інтернет-раунду населення матиме можливість самопереписатися. Буде створено веб-портал, на якому треба буде зареєструватися (за таким принципом, як на ЗНО), отримати електронний цифровий ключ (для захисту персональної інформації). У програмі проведення перепису є основні чотири блоки питань: демографічні ознаки особи (це основна інформація), житлофонд, зайнятість, міграція. Демографічні ознаки особи — це стать, вік, освіта, навчання, засоби існування, мовна ознака тощо.

До тих, хто не мав змоги переписатися на веб-порталі, завітають працівники управління статистики під час суцільного обходу житлових будинків. Перепис на Львівщині охопить 44 міста, 34 селища міського типу, 1850 сільських населених пунктів, 822 тис домогосподарств та 475 тис житлових будинків.

«Сказати точно, скільки коштуватиме проведення перепису, не можу, — сказала Світлана Зимовіна, — але, згідно із експертними оцінками, які я прочитала у ЗМІ, це від 2 до 3 мільярдів грн. Але це дуже орієнтовна цифра, це припущення».

Схожі новини