Передплата 2024 «Добра кухня»

Польща і Україна скасують роумінг у 2020 році

Польща збирається запропонувати скасування роумінгу для громадян України. Це може статись вже у 2020 році

Про це заявив заступник глави МЗС Польщі зі східних питань Марчін Пшідач, передає PAP.

За його словами, це відчули б на собі прості люди, зокрема українці, які проживають в Польщі.

Як стверджує глава Національної комісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації Олександр Животовський, новини від поляків — «це однозначно позитивний сигнал», передає LIGA.

За його словами, Україна вже котрий рік веде переговори щодо надання таких послуг ЄС та окремими країнами, намагаючись виробити практичний формат.

«Польща, власне, і була першою країною з якої ми починали консультації з питань зниження тарифів на послуги роумінгу», — додає керівник міжнародного напрямку НКРЗІ Лілія Мальон.

Істотним прогресом, за її словами, стало прийняття 28 лютого в Бухаресті так званої Міністерської декларації. Вона зафіксувала готовність країн-членів ЄС до діалогу з країнами ВП зі створення спільного простору міжнародного роумінгу.

«Її підтримали всі країни-члени ЄС, але Польща з певною групою країн активно сприяла, щоб цей документ був погоджений на рівні ЄС. Саме це і дало поштовх зараз переходити до більш предметного діалогу як на двосторонньому рівні з ЄС, так і з окремими країнами, зокрема з Польщею «, — уточнила Мальон.

За її словами, з польським телеком-регулятором також відбудуться окремі зустрічі з питання роумінгу. Експерт не береться прогнозувати точну дату, коли двосторонню угоду між двома країнами-сусідами може бути підписано.

Але в цілому її особиста думка — це реально зробити в двосторонньому форматі на рівні міжурядової / міжвідомчої угоди, яке могло б бути підписана до кінця 2020 року (якщо зафіксувати єдиний рівень тарифів), або ж раніше, якщо буде оформлено більш узагальнено. Тобто зафіксувати сам факт домовленостей і готовність до зниження тарифів.

У Київстарі натякають, що скасування роумінгу з ЄС — це явно непростий процес. «Для того, щоб наші співгромадяни на території ЄС могли дзвонити і користуватися мобільним інтернетом за тарифами своїх» домашніх «операторів, необхідна інтеграція України в єдиний цифровий ринок ЄС», — уточнюють в компанії.

Тобто треба прийняти і застосовувати на українських телеком-мережах ті ж правила, що діють і для європейських-телеком-компаній, гармонізувати телеком-законодавство України з європейським. Крім того, провести двосторонні переговори з усіма телекомами ЄС з метою обопільного зниження оптових ставок до встановленого в Європі рівня.

Схожі новини