Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бджоли-гіганти, які давно вважалися вимерлими, існують

  • 23.02.2019, 19:56
  • 3 493

Гігантські бджоли Уоллеса (Megachile pluto) більше 40 років вважалися вимерлими, проте були випадково виявлені науковою експедицією на індонезійських островах Малуку.

Про це повідомляє Сьогодні.

Невловимі для науки комахи були вперше в історії відображені живими на фотографіях — раніше знаходили лише мертві засохлі останки.

Пошук «невидимих» комах зайняв у вчених п'ять днів. Біологи шукали комах в кинутих термітниках, де потенційно могли гніздитися гігантські бджоли Уоллеса. В результаті одна з гігантських особин була виявлена в одному з таких термітників.

Ці комахи виявилися в 4 рази більше звичайних медоносних бджіл, а розмах крил становить 6 сантиметрів — це абсолютний рекорд для даного виду. Мешкають ці комахи в деревних насипах термітів, зміцнюючи їх деревною смолою, яку збирають своїми гігантськими мандибулами. Додатковий захист гнізд охороняє гніздо від руйнування і також не дозволяє термітам проникати в сформований вулик.

Вперше бджолу виявив і описав британський натураліст Альфред Рассел Уоллес в 1858 році, подарувавши їй своє прізвище. У 1981 році їх заново «відкрив» Адам Мессер. Він знайшов шість гнізд на островах Малуку, завдяки чому отримав унікальну інформацію про гніздування і фізіологію цих гігантських бджіл. З тих пір нових спостережень не було і бджоли Уоллеса вважалися вимерлими для науки.

Схожі новини