Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МЗС України відповіло на заяву Угорщини про «напівфашистський» закон про освіту

  • 23.02.2019, 09:09
  • 659

В Міністерстві закордонних справ України вважають маніпулятивною заявою Угорщини стосовно закону про освіту в Україні як «напівфашистського» законодавчого акту. Подальші вимоги Угорщини щодо зміни ухваленого Україною законодавства про освіту в міністерстві вважають неприпустимими.

Про це йдеться в заяві речниці МЗС України Катерини Зеленко щодо останніх висловлювань угорських посадовців про Україну, розміщеній на сайті українського зовнішньополітичного відомства.

«Ми ведемо діалог з нашими партнерами через обраних народами цих країн представників і очікуємо такої ж поваги до вибору українського народу», — заявила Зеленко.

Вона наголошує, що в Україні ані уряд, ані суспільство не мають антиугорських настроїв і залишаються готовими до діалогу з Угорщиною. «Ухвалений відповідно до внутрішнього законодавства та наших міжнародних зобов'язань закон України «Про освіту» пройшов експертизу Венеціанської комісії. Рекомендації перебувають у стадії виконання.

Вважаємо неприпустимими подальші вимоги щодо зміни ухваленого законодавства, маніпулювання такими епітетами як «напівфашистський закон», як і фактами щодо його змісту", — наголосила речник МЗС.

Зазначимо, закон України про освіту назвав «напівфашистським» міністр Гергей Гуйяш, що очолює адміністрацію прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Відповідний реліз за результатами прес-конференції у Будапешті розміщено на сайті угорського уряду.

Відповідаючи на питання про вибори в Україні, Гуйяш заявив, що «наразі Україна має уряд, який зневажає права меншин», і який «ухвалив напівфашистський освітній закон», та висловив сподівання, що угорській владі «вдасться достукатися до нової адміністрації, оскільки вона не має можливості контактувати з поточною адміністрацією».

Також Гуйяш наголосив, що в Угорщині продовжують очікувати від української влади на зміну цього закону.

Схожі новини