Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не існує ліків, кращих за освячену воду

19 січня святкуємо Водохреще

Ми на порозі ще одного свята різдвяного циклу — Йордану, останнього у багатющому на празники січні. Закінчується, як жартують галичани, «українська рамадана», бо «від Романа до Йордана — українська рамадана». Це велике свято ще називають Богоявленням. Чому Богоявленням названий не день народження Ісуса Христа, а саме цей день? Бо справжній день не той, у який Христос народився, а той, у який хрестився й освятив воду.

На відміну від багатьох інших свят, що поєднали традиції народ­ні й церковні, це суто християнське свято.

Коли Ісусу Христу виповнило­ся тридцять років, Він прийняв хре­щення від Івана Хрестителя у річці Йордан. За християнськими пере­казами, коли Син Божий виходив із води, небо розкрилося, і на Його плече сів голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.

В усіх церквах на Водохреще святять воду — її треба вживати на­тще. Тільки тоді вона має найбіль­шу силу і може відганяти від оселі злих духів, дарувати хворому оду­жання. Деякі священики перекона­ні, що не існує ліків, кращих за святу воду. Щоб освячена вода приноси­ла користь, треба дбати про чисто­ту власних думок і вчинків.

Коли освячувати воду?

Освячення води на Водохреще відбувається двічі. Перший раз 18 січня, тобто у Водохресний Святве­чір. Другий — після ранкової Служ­би 19 січня.

Коли краще набирати воду?

Можна і 18, і 19 січня. Обидва освячення мають велику силу.

Водохресна вода має велику силу у зціленні душі і тіла. Але, зви­чайно, тільки за умови, що при­ймається вона з молитвою і вірою. Тому потрібно не просто прийти у храм з пляшкою або банкою води, а й виділити час для того, щоб взя­ти участь у Службі.

Багато хто знає, що в день Хре­щення вся вода стає особливою. Але це більшою мірою марновір­ство. Тому що великою силою во­лодіє лише та вода, над якою відбу­вався певний духовний чин.

Набирати водохресну воду мож­на в будь-яку чисту ємність — пляш­ку або банку. Але зберігати її бажа­но у скляному посуді.

Коли з водицею прийдете додо­му з храму, потрібно обов’язково прочитати молитву і випити воду. Вважається, що у Водохресний Святвечір і в саме свято Хрещення воду пити можна протягом дня, не­залежно від прийняття їжі.

Протягом року водохресна вода п’ється лише натщесерце і після прочитання молитви. А робиться це при хвopобaх, нeдyгax — душев­них або духовних.

Пити водохресну воду не мож­на з банки або пляшки. Для цього є склянка або горнятко.

Після повернення з храму во­дохресною водою треба окропи­ти житло. І навіть якщо крапельки рідини впадуть на підлогу — це не страшно. Це навіть добре.

Схожі новини