Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сьогодні набуло чинності продовження економічних санкцій ЄС проти Росії

  • 29.12.2018, 11:14
  • 496

Рішення Ради Євросоюзу про санкції проти Росії за анексію Криму і агресію щодо України офіційно вступає в силу сьогодні — в суботу, 29 грудня.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Зазначимо, що це рішення Радою Є С одноголосно було прийнято 21 грудня 2018 «у зв'язку з відсутністю прогресу у виконанні Р Ф Мінських угод». Вже 28 грудня рішення було опубліковано в офіційному журналі Євросоюзу.

Економічні санкції ЄС проти Росії, які продовжені на півроку, включають, зокрема, обмеження для п'яти держбанків РФ доступу на первинний і вторинний ринок капіталу ЄС. Також санкції торкнуться і дочірніх структур цих банків.

Крім того, у списку санкцій три великих енергокомпанії Росії і три оборонні фірми. Обмеження включають заборону на торгівлю зброєю — як імпорт, так і експорт — і заборону на поставки в РФ товарів подвійного призначення для потреб Збройних сил РФ.

На період санкцій для Росії обмежений доступ також до стратегічних технологій і послуг в області видобутку нафти.

Зазначимо, санкції Євросоюзу проти Росії діють з 2014 року і щоразу вони продовжуються на півроку. Для пом'якшення або зняття санкцій ЄС вимагає від Росії припинення ескалації конфлікту на Донбасі і припинення анексії Криму.

Нагадаємо, раніше Україна розширила санкції проти Росії. Санкції поширюються на російські компанії, бізнесменів, політиків і депутатів, працівників силових структур, які активно підтримували або сприяли агресивних дій проти України.

Крім того, в санкційний список увійшли ті, хто атакував українські кораблі в Керченській протоці і був причетний до незаконних судових процесів над затриманими моряками. До цього Росія розширила санкції проти України, доповнивши нардепами від «Оппоблока» Євгеном Балицьким, Михайлом Добкіним і Олександром Вілкулом, а також низкою інших політиків. Також у список включені «Укроноборпром», «Укрспецекспорт», «Укрексімбанк» та інші компанії.

Схожі новини