Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ринок рабів» у соцмережах: 16-річну дівчину з Південного Судану продали заміж через Facebook

  • 21.11.2018, 10:33
  • 672

Неповнолітню дівчину продали майбутньому чоловікові на аукціоні в соцмережі за 500 корів, три машини і 10 000 доларів.

Правозахисники описують цей випадок як «той, що нагадує ринки рабів». Дівчина уклала шлюб на церемонії 3 листопада, пише nv.ua з посиланням на Mashable.

Джордж Отім, представник Plan International, гуманітарної організації, яка займається правами дітей, назвав ситуацію «варварським використанням технологій».

«Хоча загальноприйнятим є використання приданого в шлюбах в південносуданській культурі, ніщо не може виправдати те, що ця дівчина, яка все ще є дитиною, розглядається як ні що інше, як об'єкт, проданий учаснику, який готовий запропонувати більше грошей і товарів», — підкреслив Отім.

Правозахисники розповіли, що в аукціоні брали участь п'ять чоловіків. Деякі з них є високопоставленими урядовцями. Імена дівчинки, її сім'ї і чоловіка не називаються. Табан Абель, міністр інформації регіону Східних Озер, заявив, що дівчина зараз перебуває в Джуба, столиці Південного Судану.

Представники Facebook сказали виданню Mashable, що вони видалили повідомлення, як тільки дізналися про нього 9 листопада, через кілька днів після того, як Plan International заявила, що дівчину видали заміж 3 листопада. При цьому повідомлення про ставки було опубліковано ще 25 жовтня.

«На Facebook не дозволені повідомлення, сторінки, оголошення або групи, які координують діяльність з торгівлі людьми. Як тільки нам сказали про це повідомлення, ми швидко видалили контент і пов'язаний з ним профіль», — сказав представник прес-служби Facebook.

За законами Південного Судану жінки і дівчатка мають право на згоду на вступ до шлюбу, а дитину у віці до 18 років не може бути піддано експлуатації або зловживанням. Організація по боротьбі з дитячим шлюбом Girls Not Brides пояснила, що «багато південносуданських громадян розглядають дитячий шлюб як спосіб захисту дівчаток від дошлюбного сексу і небажаної вагітності».

За оцінками ЮНІСЕФ, понад половини дівчаток в Південному Судані виходять заміж до свого 18-річного дня народження, причому конфлікт всередині країни підштовхує сім'ї до примусових шлюбів в якості способу отримати гроші. Plan International хоче, щоб уряд Південного Судану провів розслідування шлюбного аукціону Facebook.

Схожі новини