Передплата 2024 «Добрий господар»

ЦРУ встановило замовника вбивства саудівського журналіста Хашоггі

  • 17.11.2018, 08:43
  • 633

Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) встановило, що наказ про вбивство журналіста Джамаля Хашоггі віддав наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на The Washington Post.

У висновку ЦРУ йдеться, що вбивство журналіста не могло статися без відома або участі наслідного принца.

«ЦРУ дослідило телефонну розмову брата принца і за сумісництвом посла Саудівської Аравії в Туреччині Халіда ібн Салмана з Хашоггі, під час якої той попросив журналіста прибути в посольство і отримати документи для реєстрації шлюбу», — пише видання.

Зазначається, що Халід зателефонував Хашоггі на проханням брата. Водночас сам Халід бін Салман заявив, що ніколи не розмовляв з вбитим журналістом.

«Як ми вже сказали The Washington Post, останній мій контакт із ним був у текстовому форматі 26 жовтня 2017 року. Я ніколи не розмовляв з ним по телефону і не закликав його їхати до Туреччини. Я прошу уряд США опублікувати будь-яку інформацію щодо цього звинувачення», — написав він у Twitter.

Як повідомлялося, 59-річного Хашоггі вбили 2 жовтня у генконсульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, коли той пішов туди, щоб забрати необхідні для майбутнього весілля документи. Його наречену до закладу не впустили і через п'ять годин очікування їй повідомили, що Хашоггі вже пішов з консульства. У журналіста були давні зв'язки з королівською родиною Саудівської Аравії, але він критично писав про нинішній уряд і наслідного принца Мухаммеда бін Салмана.

У Туреччині підозрюють, що чоловіка допитували, катували, а після цього вбили і розчленували. Для цього в Стамбул в той день прилетіло 15 співробітників саудівських спецслужб. Слідство має відповідні звукозаписи. Після декількох тижнів заперечень і під потужним тиском країн Заходу, влада Саудівської Аравії все ж визнала, що

Саудівська Аравія визнала, що вбивство журналіста Хашоггі було здійснене навмисно. Згодом турецька влада повідомила, що за кілька днів після вбивства Хашоггі Саудівська Аравія направила в Туреччину групу з 11 фахівців, серед яких були хімік та токсиколог, які повинні були «замести сліди» злочину.

Схожі новини