Передплата 2024 ВЗ

Богдан Дубневич потрапив під санкції, а про його брата Ярослава — пощадили

1 листопада прем’єр Росії Медведєв на виконання відповідного указу Путіна підписав постанову свого уряду про «застосування спеціальних економічних заходів у зв’язку з недружніми діями України щодо громадян і юридичних осіб Російської Федерації».

Іншими словами — йдеться про економічні санкції проти українських політиків, державних і громадських діячів, бізнесменів, які чимсь не вгодили путінському режиму. У переліку — 68 вітчизняних компаній і 322 громадяни України.

Фігурантам цього «чорного списку» Росія вирішила заблокувати безготівкові кошти, бездокументарні цінні папери і майно на території РФ, заборонила переказ грошей (виведення капіталу) за межі Росії. Хоча у багатьох із названих українців у Росії, як мовиться, ні кола, ні двора.

До списку неугодних потрапили народні депутати, лідери партій, міністри, дипломати, керівники органів виконавчої влади на місцях, очільники силових органів, співробітники Адміністрації президента, судді Конституційного суду України, керівники великих державних і власники приватних компаній.

Серед тих, на кого Росія має зуб, — секретар РНБО Олександр Турчинов, керівник Адміністрації президента Ігор Райнін, прес-аташе глави держави Святослав Цеголко, спікер парламенту Андрій Парубій і два його заступники. У санкційному списку голови партій Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, Юлія Тимошенко, посланці кримськотатарського народу у В Р Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, посол України у США Валерій Чалий. А також — Генпрокурор Юрій Луценко, голова СБУ Василь Грицак, міністр оборони Степан Полторак, начальник Генштабу Віктор Муженко, глава МВС Арсен Аваков, головний військовий прокурор Анатолій Матіос, міністр інфраструктури Володимир Омелян, міністр освіти Лілія Гриневич, міністр охорони довкілля Остап Семерак. Очікувано у немилість потрапив директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Не могло обійтися і без колишнього лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша, мовознавця Ірини Фаріон, сина командарма УПА Юрія Шухевича. Дісталося публіцисту Віталію Портникову. Він зреагував на це такою ось реплікою: «Це — попередження вбивць. На руках цих людей стільки крові, що в разі втрати влади у них одна дорога — в тюрму, у „Чорний дельфін“, або як це у них там називається. Так чому б їм не хотіти, щоб я замовкнув? Я прекрасно розумію їхні наміри. Я пам'ятаю, що вони вже намагалися мене залякати, скомпрометувати, знищити. Але я буду працювати».

Санкції адресували голові «Нафтогазу» Андрію Коболєву, зятю Кучми Віктору Пінчуку, «пивному» бізнесмену Роману Мацолі. Серед львівських політиків-підприємців під російські санкції потрапив один з братів Дубневичів — Богдан. Взяли на гачок його аграрний бізнес, виробництво деталей для залізниці, теплову енергетику. А от про іншого Дубневича — Ярослава, не згадують. Ось так санкції «ріжуть по живому» галицькі родини… Загалом вихідців з Львівщини у «чорному списку» — 34. Серед них народні депутати Оксана Юринець, Ірина Подоляк, Володимир Парасюк, Дмитро Добродомов, Олег Березюк, підприємці Віталій Антонов, Тарас Барщовський.

Натомість Росія залишила недоторканим бізнес інших заможних українців — Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського, Дмитра Фірташа, Вадима Новинського, Сергія Тігіпка, Віталія Хомутинникп, Бориса Колєснікова, братів Суркісів, Сергія Льовочкіна.

У Кремлі так квапилися оприлюднити імена «підсанкційних» українців, що наробили смислових і граматичних помилок. Скажімо, народного депутата Ігоря Гриніва, якого вважають політтехнологом президента Петра Порошенка, російська влада назвала «Гринєвим». Показово, що укладачі цього списку проти кожного прізвища позначали місце народження особи — СРСР. Щоби нагадати всім: була така країна. І тут не обійшлося без перекручень. Про Шухевича сказано, що він народився у 1933 році, у Радехівському районі Львівської області, на території СРСР. Немовби забули, що на той час мала батьківщина політика була територією Польщі…

Прізвище самого президента України у цьому списку відсутнє, бо цього не передбачає міжнародна практика. Прес-секретар Путіна Пєсков визнав, що санкції проти Петра Порошенка були би «запрєдєльним» кроком. Але Москва поставила «галочку» навпроти прізвища його сина — 33-річного Олексія Порошенка, народного депутата.

Думка з приводу

Ірина ГЕРАЩЕНКО, перший віце-спікер Верховної Ради

… Приємно перебувати в одному списку з пристойними (у більшості своїй) людьми. Ключова моя задача: робити все, аби українські і світові санкції проти РФ посилювалися. Як казав колись Віктор Черномирдін, «напугали бабу туфлями на каблуках». Політики, які не потрапили у цей список, мають задати собі запитання: що вони роблять в українській політиці? Є там, правда, парочка прізвищ для прикриття своїх, кремлівських, щоб і далі тягти їх в українську владу під виглядом патріотів і патріоток у вишиванках.

У цьому списку — вся команда Порошенка, в тому числі і його син. Хороша оцінка роботи українського президента Кремлем! Президент і його команда і надалі робитимуть все, щоб у Кремля пригорало. І в ПАРЄ. І в ООН. На всіх міжнародних майданчиках. До повного звільнення України, до деокупації Криму і Донбасу.