Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вчені розповіли про переваги людей, які гризуть нігті

  • 28.10.2018, 20:13
  • 4 975

Найчастіше звичка гризти нігті буває властива дітям трьох-чотирирічного віку і підліткам, але іноді зберігається на все життя. Зазвичай вона засуджується. Але, виявляється, гризти нігті не так вже й погано.

Про це пишуть «Новини Ю».

Нав'язливе бажання обгризати нігті, або оніхофагія — це рефлекс, який спостерігається і у людиноподібних мавп. Обкусуючи відрослі нігті, вони забезпечують собі більш легке пересування по деревах.

У суспільстві людей рефлекс теж може включитися, хоча нам і не потрібно жити в умовах джунглів. Але наявність такого рефлексу довгий час вважалося небезпечним — в основному, подібну пристрасть пов'язували з високим ризиком проникнення через ротову порожнину в організм шкідливих мікроорганізмів, які накопичуються під нігтями.

Однак дослідження, що проводилося вченими з Медичної школи Університету Макмастера в Онтаріо (Канада) показало, що організми з-під нігтів якраз підвищують захист людини перед захворюваннями, оскільки вони фактично тренують імунітет. Канадські фахівці з'ясували, що діти, які гризуть нігті, набагато рідше страждають на алергії.

«Ризик алергічних реакцій, астми та інших проявів ослаблення імунітету в групі дітей, що гризуть нігті, був на 11% нижчим, ніж у підлітків без цієї звички», — повідомили дослідники.

Раніше дослідження вчених з Нової Зеландії також свідчило про те, що діти і молодь зі звичкою гризти нігті страждали алергією на 28% рідше однолітків, що не гризли нігті.

Схожі новини