Дієтологи вказали на небезпечні звички, що «вбивають» українців

Українці у щоденному раціоні вживають замало ягід і фруктів і забагато цукру, що призводить серцево-судинних захворювань.

На цьому наголосив президент Асоціації дієтологів Олег Швець під час дискусії щодо режиму харчування українців, повідомляє Укрінформ.

«У раціоні українців сьогодні переважає картопля — в середньому 213 грамів на добу та нецільнозерновий хліб — 280 г на добу, споживання яких дієтологи рекомендують звести до мінімуму. І лише 20 відсотків українців переймаються кількістю цукру в денному раціоні, якого з'їдають в середньому 90 г замість рекомендованих 25 г, верхня допустима межа — 50 г. Тому сьогодні в Україні смертність від серцево-судинних захворювань у 7 разів вища, ніж, приміром, у Франції», — сказав Швець.

Якщо говорити про молочну продукцію, додав фахівець, то українці віддають перевагу вершковому маслу і твердим сирам, які теж варто обмежувати, і натомість вживати кисломолочні продукти 2−3 рази на день. А фрукти і овочі та рибу українці взагалі недоїдають — 43 г риби на день в середньому замість рекомендованих 73 г та лише 123 г фруктів з необхідних 300 г.

«Сьогодні поширюється думка, що здорове харчування дороге, але це не так. Якщо реально порахувати вартість того, що ми їмо, і вартість продуктів для здорового харчування, то виявляється, що харчуватися здоровою їжею фінансово вигідніше, ніж купувати нездорові продукти», — акцентував дієтолог.

Він повідомив, що на інтернет-платформі «ПроЗдорове» українці можуть знайти дієві рекомендації щодо того, які прості кроки в зміні харчуванні зможуть покращити їхнє здоров'я. Розроблені в рамках програми рекомендації зі здорового харчування схвалені МОЗ України та Центром громадського здоров'я МОЗ України. Спираючись на досвід провідних країн світу, дієтологи зробили їх зрозумілими і простими для застосування у щоденному житті громадян.