Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Томоси якісь там обіцяють, непонятно що…», — митрополит Онуфрій прокоментував розрив стосунків з Константинополем

  • 24.10.2018, 09:15
  • 1 381

Предстоятель Української православної церкви (Московського патріархату) митрополит Онуфрій виступив із промовою після урочистого богослужіння у кафедральному соборі Всіх святих землі Волинської, що у Луцьку.

У ній він розповів вірянам про надання Томосу Україні і розрив стосунків з Константинополем.

Текст промови повністю опублікувало видання ВолиньPost.

Владика заявив, що УПЦ МП має свободу та незалежність, а «ніякі Томоси, крім свободи від гріха, нас не спасуть».

«А що сьогодні Томоси якісь там обіцяють, непонятно що… Ми маємо всі свободи і незалежності, церковні, адміністративні. Ми самі робимо все, як вважаємо за потрібне. Але ми маємо молитовні зв'язки з усіма православними, і з Росії, і з Америки, і з Греції… І ці зв'язки не можна рвати в угоду комусь», — йшлося в промові Онуфрія.

«Кожна людина має шукати свій особистий Томос. Тобто, свободу від гріха. Оце той Томос, який ми маємо получити від Бога. А інші Томоси нас не спасуть», — вважає Онуфрій

Також він назвав католицизм та протестанство «не церквами»: «Церква — одна, яка існує 2 тисячі років. Ті, які появилися пізніше, — це і католицька церква, і протестантські церкви, вони вже не є церквами. Вони є, ну такими общєствами, які щось мають в собі…».

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату вирішив продовжити процедуру надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. Також було ухвалено рішення про визнання Константинополем узурпації влади над Київською митрополією Москвою незаконним актом. Також синод вирішив зняти всі заборонні санкції РПЦ стосовно предстоятеля УПЦ К П Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія.

Схожі новини