Передплата 2024 ВЗ

КНДР та Південна Корея домовилися відновити транспортне сполучення

  • 15.10.2018, 14:56
  • 497

Угоду про відновлення транспортного сполучення між країнами уклали міністр об’єднання Південної Кореї Чо Мйонг Гюон та очільник комітету КНДР з мирного об’єднання Рі Сон Гвон.

Про це повідомляє Громадське.

«Північ та Південь досягли згоди після щирого обговорення запланованих дій з метою розвитку відносини між корейськими державами на новий, вищий рівень», — йдеться у спільній заяві обох відомств.

Переговори відбулися 15 жовтня в населеному пункті Пханмунджом, що знаходиться на лінії кордону між державами.

Ухвалене рішення не збігається з політикою США щодо зберігання «максимального тиску» на КНДР з метою забезпечення повного ядерного роззброєння обох країн.

Президент США Дональд Трамп 10 жовтня заявив, що Південна Корея не має знімати санкції з північного сусіда без згоди на це Сполучених Штатів.

Представники Північної та Південної Корей домовились про урочисту церемонію відновлення транспортного сполучення між державами наприкінці листопада-на початку грудня.

Прямого сполучення між Північчю та Півднем не було з початку Корейської війни — 1950-го року.

Окрім цього, сторони домовились спільно розробити дорожні плани.

Також представники країн погодились провести наприкінці цього місяця ще одну зустріч, аби обговорити плани щодо спільного проведення Олімпійських ігор 2032 року, про що домовилися лідер Північної Кореї Кім Чен Ин та президент Південної Кореї Мун Чже Ін на історичному саміті 18 вересня.

1 жовтня військові Південної Кореї почали розмінування двох сухопутних ділянок на кордоні з Північною Кореєю.

18 вересня президент Південної Кореї Мун Чже Ін уперше за 11 років прилетів до Північної Кореї на саміт з лідером КНДР Кім Чен Ином. Раніше два президенти зустрічалися в демілітаризованій зоні на кордоні своїх держав.

У червні КНДР та Південна Корея відновили мирні переговори на вищому рівні.

Лідери двох Корей зустрілися 27 квітня у Пханмунджомі, місті в демілітаризованій зоні. Саме там у 1953-му домовилися про припинення вогню, що послужило фактичному закінченню Корейської війни. Однак формальної угоди про її завершення тоді так і не підписали.

Корейська війна тривала з 25 червня 1950 року до 27 липня 1953-го. Конфлікт розглядався як опосередкована війна між США та ООН з південного боку та армією Китаю і військово-повітряними силами Радянського Союзу з північного. У Корейській війні загинуло близько 150 тисяч військових США, Південної Кореї та їх союзників і приблизно 800 тисяч чоловік в арміях КНДР та Китаю. Серед мирного населення кількість вбитих оцінюється в 200 тисяч з боку КНДР і 1 мільйон з боку Південної Кореї.

Кім Чен Ин назвав зустріч «моментом початку нової історії ери і світу». Також він пообіцяв «не будити» президента Південної Кореї ракетними запусками.

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін запропонував Північній Кореї об'єднати залізничні мережі двох країн.

Схожі новини