Передплата 2024 ВЗ

За фактом екстрадиції Тумгоєва ГПУ порушила кримінальну справу

  • 20.09.2018, 18:43
  • 743

За фактом екстрадиції в Росію уродженця Інгушетії Тимура Тумгоєва відкрито кримінальне провадження.

Про це Facebook повідомила прес-секретар генпрокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган.

«Сьогодні (19 вересня — УП) до ЄРДР було внесено відомості про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України щодо перевірки обставин екстрадиції Тимура Тумгоєва до РФ та можливої наявності в діях службових осіб ГПУ, СБУ, МВС і ДМСУ ознак службової недбалості шляхом проведення досудового розслідування», — пише вона.

«Якщо в результаті розслідування буде встановлено, що Тумгоєв захищав Україну на Донбасі, то той, хто знав і приховав даний факт під час екстрадиційної перевірки, має бути покараний в рамках кримінального провадження», — процитувала Сарган Луценка.

За її словами, також у середу, 19 вересня, генпрокурор провів зустріч із командиром 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрієм Червнем та командиром батальйону імені шейха Мансура Муслімом Чеберлоєвським, на якій навів аргументи та позицію ГПУ у даному питанні.

«Юрій Луценко ще раз наголосив, що дотримується позиції — жоден іноземний громадянин, який воює на українській стороні проти російських окупантів та сепаратистів на Донбасі, не може бути виданий Росії», — підкреслила речниця.

Вона додала, що, крім того, Луценко ініціюватиме спільну нараду з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим щодо обговорення питання про надання Державною міграційною службою за спрощеною процедурою посвідки на постійне проживання іноземцям, хто боронять незалежність України та займаються волонтерством на сході країни.

Раніше за запитом Федеральної служби безпеки Р Ф Генеральна прокуратура України екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Росії.

Але у ЗМІ з'явилися обурені заяви, що Тумгоєв брав участь в антитерористичній операції на сході України і його не можна було видавати окупанту.

У ГПУ заявили, що інгуш ніколи не служив в АТО.

Вранці 17 вересня під ГПУ влаштували акцію протесту проти екстрадиції Тумгоєва.

За фактами подій під ГПУ відкрили кримінальні провадження за ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст. 296 (Хуліганство).

Схожі новини