Передплата 2024 «Добрий господар»

Пошуковці зібрали понад 100 мішків із останками загиблих бійців: найбільше знаходили під Іловайськом

  • 29.08.2018, 18:43
  • 977

Пошуковці, які займаються евакуацією тіл українських військових з окупованої території Луганської і Донецької областей, найбільше решток знаходили по маршруту, яким відходили з Іловайського котла.

Про це в інтерв’ю «Українській правді» розповів координатор «ЕВАКУАЦІЇ 200» підполковник Михайло Котелевський.

За його словами, 30−31 серпня та 1−2 вересня 2014 року на шляху, яким з Іловайського котла виходили українські підрозділи, восьма медична рота евакуювала близько 250 тіл загиблих.

Котелевський пояснив, що після цього з 3 вересня на територію Іловайська почали заїжджати представники «ЕВАКУАЦІЇ 200», тому що протилежна сторона висунула ультиматум, який дозволяв евакуацію тіл виключно цивільними.

«Медики збирали тіла на відкритій місцевості, а наші пошуковці — те, що не змогла забрати медична рота. Це ще 100−115 мішків із тілами та фрагментами загиблих», — сказав він і додав, що рештки зберігали в рефрижераторних вагонах.

В кінці листопада 2014 року вагони із загиблими поїхали на судово-медичну експертизу в Запоріжжя.

«Тому вийшов такий часовий розрив в евакуації решток», — пояснив координатор.

З кінця грудня-початку січня 2015 року, зі слів Котелевського, динаміка покращилася і всі тіла почали доставляти в Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи.

Крім того він додав, що бойовики не надсилають своїх пошукових груп поза окупацію. Координатор припустив, що їм для цього не вистачає фінансування.

Військові пошуковці за 2017 рік повернули з непідконтрольної території останки п’яти військовослужбовців, які загинули у 2014−2015 роках.

Наступна ротація пошуковців запланована на серпень-вересень. Планується шукати зниклих бійців за маршрутом відходу військових з Іловайська, а також інші райони Донеччини.

Котелевський розповів, що з кожним роком все менше шансів віднайти рештки та їх ідентифікувати.

«Є такий термін — робочий біологічний матеріал. Йде його деградація, органіка „натягується“ від інших біоматеріалів і складно виділити з цього об'єкта ДНК-проби. Елементарно не залишиться з чого це робити», — пояснив він.

Координатор вважає, що часу на пошуки не залишилося, тому що у 2016 році прогнозували, що вони триватимуть два роки.

Джерело: Еспресо