Передплата 2024 «Добрий господар»

«Сенцов усім нам потрібен живим!», — Айдер Муждабаєв

Відомий публіцист нагадав про приклад Андрія Сахарова, який свого часу звертався до Мустафи Джемілєва з проханням припинити голодування

«Людське життя — найголовніше. Будь-яка чесна людина, яка перебуває на свободі, може бажати лише одного — порятунку Олега Сенцова та інших наших політв’язнів», — так прокоментував для «ВЗ» лист української інтелігенції (понад 50 підписів) до режисера-політв'язня відомий публіцист та громадський діяч Айдер Муждабаєв.

«Якщо хтось сумнівається у доцільності закликів до Сенцова припинити голодування, пропоную звернутися до морального орієнтира в особі колишнього радянського вченого-дисидента Андрія Дмитровича Сахарова. У 1976 році, після того, як ув’язнений радянською владою лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв оголосив голодування (найбільше з-поміж інших, воно тривало більше 300 днів), Сахаров передав записку тоді 33-річному Мустафі. Під час побачення в омській тюрмі брат Джемілєва притиснув цю записку до скла у переговорній кімнаті. У ній від руки було написано: «Мустафа, синку, я зробив усе, що у моїх силах. Твоя смерть тільки на радість нашим ворогам. Прошу — припини голодування», додав Айдер Муждабаєв.

Нагадаємо, українські митці опублікували відкритого листа до кінорежисера Олега Сенцова, якого російська влада за сфабрикованими звинуваченнями у тероризмі на 20 років запроторила за ґрати. Автори звернення, а серед них — Ліна Костенко, Іван Дзюба, Юрій Щербак, Євген Захаров, Андрій Курков, Іван Малкович, Юрій Андрухович, Йосиф Зісельс, Сергій Жадан — просять

Олега зупинити голодування, яке той оголосив ще 14 травня з вимогою до Путіна звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Схожі новини