Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як приватні особи: в окупований Крим вирушила група депутатів зі Словаччини

  • 24.07.2018, 19:57
  • 499

Група депутатів парламенту Словаччини оголосила про наміри відвідати окупований Крим, посол України в Словаччині Юрій Мушка вже попередив їх про наслідки незаконного відвідування півострова.

Про це повідомляє DW.

Український дипломат написав листа лідерам політичних партій з проханням «відмовити» своїх депутатів від цього вояжу і попередив їх про подальшу заборону в'їзду в Україну.

«Ті, хто приїжджає на запрошення окупаційного уряду, порушують закони України», — цитує українського дипломата Міжнародне радіо Словаччини.
Організатор поїздки, незалежний депутат Петер Марчек каже, що хоче перевірити ситуацію в Криму на власні очі.

«Посол України каже, що заборонить мені в'їзд на територію України. Вибачте, хіба так чинить приязна країна?» — прокоментував Марчек можливі санкції.

Крім того, спікер Національної Ради Словаччини Андрій Данко звинуватив посла України в порушенні протоколу.

«Запланована поїздка є неофіційною і спирається на їх особисту свободу», — зазначив Данко і висловив надію, що український дипломат вибачиться за висловлювання, які «не відповідають повноваженням посла».

У Міністерстві закордонних справ Словаччини закликали українського дипломата утриматися від публічних заяв і висловлювати свою думку «стандартними дипломатичними способами». У той же час, у відомстві підкреслили, що офіційна позиція Словацької Республіки в питанні Криму залишається незмінною: Братислава виступає за територіальну цілісність України, включно з Кримом, а МЗС не рекомендує депутатам і словацьким громадянам взагалі відвідувати Кримський півострів.

Схожі новини