Передплата 2024 «Добра кухня»

«Апаратура, яка є у цьому реанімобілі, — фантастика!»

Американський меценат українського походження Іван Гинянський передав Львівській обласній клінічній лікарні дві унікальні машини. І обіцяє провести реконструкцію Неонатального центру.

Неонатальний центр Львівської обласної клінічної лікарні отримав новий реанімобіль вартістю понад 3 мільйони гривень. Вручення такого дорогого «презенту» відбулося в рамках завершення першого етапу проекту благодійної допомоги американського мецената Івана Гинянського та його родини.

Передача ключів від реанімобіля до рук генерального директора лікарні Михайла Гички — лише початок меценатської допомоги. Надалі бізнесмен обіцяє розпочати повну реконструкцію Неонатального центру із заміною устаткування, дверей та вікон і навіть даху. Проект планують розпочати ще цього року за кошти компанїі Гинянського.

Це вже другий такий «крутий» реанімобіль, подарований паном Гинянським. Перший лікарня отримала три місяці тому. Презентовані автівки озброєні найсучаснішим німецьким та американським обладнанням. Воно необхідне для порятунку недоношених дітей. У Неонатальному центрі ЛОКЛ щорічно рятують близько 800 недоношених дітей — вагою від 500 грамів до кілограма. І завдяки зусиллям людей доброї волі шанси врятувати життя малечі невпинно зростають.

Завідувач відділення патології недоношених новонароджених ЛОКЛ Ольга Децик зауважила, що машини такого класу наразі, на жаль, є ледь не єдиними в Україні: «Апаратура, яка є у цьому реанімобілі, — це фантастика. Ми про таку лише мріяли. Тут є все, що дозволить забезпечити малюку максимально можливі умови для збереження життя. Для діток, які народжуються передчасно у районах області, дуже важливо якнайшвидше відтворити умови, наближені до середовища материнського лона».

Лауреат премії «Людина року» в Україні Іван Гинянський займається благодійністю вже двадцять п’ять років. Меценат з американським паспортом у 2002 та 2007 роках вже дарував Львівській обласній клінічній лікарні реанімобілі. Торік, коли його компанія передала Центру три інкубатори для новонароджених, американець був вельми здивований, що старенькі автомобілі й досі їздять по наших «кучерявих» дорогах — завдяки дбайливому ставленню працівників.

Як зізнався пан Іван, місією допомагати дітям він займається заради світлої пам’яті матері, пані Катерини, яка у скрутні часи не побоялася поїхати на чужину заради майбутнього своїх дітей. Цікаво, що Катерина Радик-Гинянська вирушила на пошуки кращої долі разом з іншою Катериною, матір’ю Михайла Гички, яка згодом повернулась на Батьківщину. Ось так доля колись розкидала по різних краях матерів, аби нині звести їхніх синів заради спільних добрих діл.