Передплата 2024 «Добра кухня»

У Дніпрі 3-річна дівчинка малює незвичайні картини, які продаються за сотні доларів

  • 01.06.2018, 13:13
  • 1 122

3-річна Ніка Стрілецька з Дніпра поки що не вміє рахувати та навіть говорити, але поціновувачі живопису стають у чергу, щоби придбати її абстракцію.

Малеча працює в гідному заздрості темпі та видає по полотну щодня, повідомляє ТСН.

Юна художниця малює у власне задоволення і про гроші не думає, однак вартість її картин уже оцінюється сотнями умовних одиниць. Усе почалося з того, що мама-художниця на кілька хвилин лишила без нагляду своє полотно, фарби та 9-місячну дитину. «Фарби були на підлозі, полотно було на підлозі. Вона привстала і давай розмазувати по холсту. Можна сказати, що вона з картиною пішла», — каже Тетяна Охріменко. Сюрпризом це стало і для тата. «Стоїть маленька дитина — можна сказати, у фарбі загубилася», — розповів Олексій Стрілецький.

Перша творча уніформа Ніки — тепер родинна реліквія. Картини батьки називають абстракціями, та зауважують, що мала погано говорить, натомість висловлюється через мистецтво. Тож за відсутності пояснень дорослим самим доводиться розгадувати замисли художниці. Одного разу мама віддала картини дитина на виставку та була здивована тим, що на них з’явилися покупці. «Художники більш досвідчені порадили 200 доларів. І якось так вийшло, що роботи продалися», — кажуть батьки.

Тепер ім’я дівчинки є у книзі національних рекордів, як наймолодшої авторки персональної виставки. У мами за все життя таких було п’ять, а в доньки вже є дві. «Я тільки в 7 років намагалася намалювати те, що Ніка вже малює», — зізнається Тетяна. Вона присягається, що не втручається у процес доньчиної творчості, лиш забезпечує дитину фарбами, мольбертами та іншим необхідним матеріалом.

Аби оцінити ефект журналісти узяли кілька картин юної художниці та привезла їх на огляд столичного професіонала. Анатолій Панкевич схвально відгукнувся про побачене. «Клас. Сучасна робота, сучасне мистецтво, неоекспресіонізм», — прокоментував він і додав, що виклав би за кожну роботу 200−250 доларів. Експерт був здивований, коли почув про вік художниці та висловив думку, що інші особи автору квартини у творчості не допомагали.

Щоби виставити роботи доньки на міжнародному конкурсі в Чехії Тетяна прибрехала зайвий рік до віку дитини — за умовами, мінімальна межа участі становить 4 роки. Поки ж дитина малює картини для харківського замовника — в цьому місті відкривається постійна експозиція художниці-абстракціоністки Ніки Стрілецької.

Схожі новини