Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В експонаті київського музею знайшли старовинну записку

  • 29.05.2018, 13:54
  • 620

Під час реставраційних робіт в столичному науково-природничому музеї в опудало червонодзьобий пелікана була знайдена записка, датована 1843 роком.

Працівниця музею Світлана Тайкова чистила від пилу пір'я опудала, коли з його дзьоба випала записка, в якій згадувався 1840 коли вбили пелікана, повідомляє Національний науково-природничий музей НАН України.

«Під час обережних маніпуляцій з червонодзьобим пеліканом з нього випала етикетка, вік якої лише трохи не дотягує до 200 років. Саме цей артефакт з минулого відкрив таємницю походження експоната, адже стара книга надходжень відділу зоології приховувала цю інформацію», — повідомляють працівники музею.

Виявилося, що пелікана зловив Ілля Гаврилович Вознесенський 15 жовтня 1840 року. Сталося це біля берегів Каліфорнії в гавані Бодега, яка носить ім'я іспанського капітана. Дослідник Російсько-Американської компанії І. А. Шматків заклав на її березі порт Румянцев для заготовки хутра, а за 24 кілометри розташувалося поселення форт Росс, який став самим південним російським поселенням на континенті.

Рік отримання зразка червонодзьобий пелікана був передостаннім в життя колонії, адже вже наступного року вона була продана великому землевласникові Джону Саттеру.

«Само місце збору експоната, гавань Бодега, надихнула Альфреда Хічкока на створення моторошного трилера „Птахи“, в якому пернаті істоти служать втіленням крихкості і нестабільності відносин людини і природи», — запевняють працівники музею.

Схожі новини