Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Північний потік-2″ ставить Україну у вразливішу ситуацію», — Курт Волкер

За словами спеціального представника Державного департаменту США з питань України, «Північний потік-2» не додає нового маршруту, а заміняє вже наявний.

«Північний потік-2» ставить Україну політично у вразливішу ситуацію, це — суто політичний проект.

Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер під час телефонного брифінгу з міжнародними журналістами, передає «Радіо Свобода».

«З „Північним потоком-2“ ми підтверджуємо роль Росії як головного постачальника до Європи і прибираємо потребу для Росії транспортувати газ транзитом через Україну. Це ставить Україну політично у більш вразливу ситуацію. Росія нині має можливість постачати газ Європі через Україну», — розповів Волкер.

За його словами, «Північний потік-2» не додає нового маршруту, а заміняє вже наявний.

«І ця заміна є суто політичною дією з боку Росії з тим, аби поставити Україну, — а певною мірою і держави Балтії та Польщу — в позицію більшої вразливості перед російським тиском. Це суто політичний проект», — сказав він.

Спецпредставник США наголосив, що проект «Північний потік-2» викликає занепокоєння через різні причини.

«Перш за все, найбільш важливим є те, що він розвертає тенденції, які спостерігалися в Європі в останні кілька років. І полягали вони у збільшенні диверсифікації джерел і шляхів енергопостачання. Що ми бачили — це побудова інтер-конекторів, які полегшували транспортування газу по цілій Європі. Насправді Україна прямо вже не купує газ з Росії, українці купують російський газ на відкритому ринку, який надходить з Німеччини та Словаччини і за нижчими цінами через ринкові умови», — зауважив Волкер.

Схожі новини