Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українська помісна церква після повернення автокефалії може стати найбільшою в православному світі, — Порошенко

  • 19.04.2018, 13:25
  • 468

Єдина помісна Українська православна церква після повернення автокефалії може стати найбільшою в православному світі.

Про це заявив президент України Петро Порошенко, представляючи проект звернення до вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні, передає DT.UA.

«Наша об'єднана Українська православна церква може стати найбільшою в православному світі», — сказав він.

Порошенко підкреслив, що Константинопольська церква була, є й буде для українців Церквою-матір'ю, до якої ми звертаємось по допомогу у подоланні розділення. «А його Всесвятість — єдиний, хто спроможний допомогти православним України врегулювати канонічний статус Української церкви в структурі світового православ'я», — додав президент.

«Хочу наголосити, що двері об'єднаної Церкви відкриті для всіх», — сказав Порошенко.

Президент наголосив: питання автокефалії Православної церкви в Україні є геополітичним, оскільки РФ використовує церкву як інструмент впливу на Україну.

«Він виходить далеко за межі церковного! Йдеться про нашу остаточну незалежності від Москви. Тут не тільки релігія, тут — геополітика. Це — питання національної безпеки і нашої оборони в гібридній війні, тому що Кремль розглядає РПЦ як один з ключових інструментів впливу на Україну», — додав він.

Нагадаємо, що звернення президента до патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви підтримали Верховна Рада України, Українська православна церква (Київський патріархат) та Українська автокефальна православна церква.

Схожі новини