Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Президент Польщі очікує від України конкретних кроків у справі ексгумацій поляків

  • 20.02.2018, 13:05
  • 779

Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що будуть вжиті домовлені заходи у справі ексгумацій останків польських жертв війн та конфліктів на території України.

Про це у понеділок, 19 лютого, заявив віце-голова Канцелярії президента Польщі Павел Муха, передає Польське радіо.

У п’ятницю, 16 лютого, у Королівських лазєнках у Варшаві відбулася зустріч віце-прем’єра, міністра культури професора Пйотра Ґлінського та віце-прем’єра України Павла Розенка. Міністерство культури і національної спадщини Польщі після зустрічі повідомило, що потрібно продовжувати перемовини з метою створення умов для проведення пошукових робіт та ексгумацій, а також легалізації місць пам’яті на території України та Польщі.

Анджей Дуда заявив у суботу, що з великим сумом та розчаруванням він сприйняв інформацію про те, що питання ексгумацій не було порушене українською стороною під час зустрічі віце-прем’єрів обох країн.

Павел Муха наголосив в ефірі телеканалу TVP Info, що президент Анджей Дуда сподівається, що відповідно до домовленостей між ним та президентом України, будуть зроблені конкретні кроки. “Ми віримо, що ця заява, слова пана президента, а також заява Канцелярії президента, буде зауважена, прийнята українською стороною і, звісно, ми звертаємо на це увагу наших українських партнерів”, – підкреслив міністр.

Павел Муха звернув увагу, що нещодавній візит Анджея Дуди в Литву дав дуже позитивні результаті і поліпшив польсько-литовські відносини. Він висловив надію, що подібно буде у випадку України. “Цей польсько-український діалог також потрібно проводити зважено і розсудливо. Однак ми займаємо однозначну позицію, якщо вважаємо, що деякі речі не виконуються належним чином”, – зазначив він.

Нагадаємо, 13 грудня 2017 року президент Польщі Дуда висловив сподівання на вирішення з Україною питань історичного минулого у дусі добросусідства. Того ж дня президент України Петро Порошенко заявив, що українсько-польську комісію з історичних питань представлятимуть віце-прем’єр-міністри. Охолодження у взаєминах між Польщею та Україною настало після рішення Українського інституту національної пам’яті призупинити польські пошукові та ексгумаційні роботи на території України. Приводом для цього рішення стали руйнування пам’ятника воїнам УПА в Грушовичах на Підкарпатті та попередні випадки знищення українських місць пам’яті в Польщі. Крім того, нещодавно польський Сейм та Сенат ухвалили закон про Інститут національної пам’яті, яким, зокрема, встановлено заборону на пропагування в країні ідеології українських націоналістів.

Схожі новини