Передплата 2024 «Добрий господар»

Прем'єр Ізраїлю назвав неприйнятними слова прем'єра Польщі про причетність євреїв до Голокосту

  • 19.02.2018, 15:58
  • 731

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху під час телефонної розмови з главою уряду Польщі Матеушем Моравєцьким заявив про неприйнятність його слів про причетність до Голокосту деяких представників єврейського народу.

Про це йдеться в заяві прес-служби ізраїльського прем'єра в Twitter, передає nv.ua.

"Він (Нетаньяху - ред.) сказав, що зроблені зауваження неприйнятні і що немає підстав для порівняння дій поляків під час Голокосту з діями євреїв", - йдеться в повідомленні.

Нетаньяху вказав Моравєцькому, що метою Голокосту було "знищення єврейського народу, і всім євреям було винесено смертний вирок".

"Нетаньяху сказав своєму польському колезі, що спотворення (історії) щодо Польщі не може бути виправлено за допомогою іншого спотворення", - зазначили в прес-службі ізраїльського прем'єра.

Напередодні, відповідаючи на запитання журналіста, чи буде, відповідно до нового польського закону, каратись розповідь про те, як сусіди-поляки хотіли під час війни видати його мати німцям, Матеуш Моравєцький відповів: "не вважатимуться кримінальним правопорушенням заяви про те, що були винуватці поляки, також як євреї, росіяни, українці та німці".

Нагадаємо, що польський закон про Інститут національної пам'яті запроваджує кримінальну відповідальність за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Ці формулювання викликали обурення в Ізраїлі і США. Крім того, забороняється заперечувати злочини українських націоналістів проти поляків.

Закон набуде чиності з 1 березня. 15 лютого президент Польщі Анджей Дуда в своєму поданні до Конституційного суду опротестував формулювання про "українських націоналістів" і "східну Малопольщу".

Схожі новини