Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна відповіла на ультиматум Угорщини щодо освітнього закону 

  • 14.02.2018, 17:19
  • 603

Міністр освіти України Лілія Гриневич на засіданні уряду прокоментувала вимоги Будапешту щодо додаткових мовних поступок угорській меншині.

Як передає Європейська правда, Гриневич звинуватила очільника МЗС Угорщини Петера Сіярто в поширенні маніпулятивних заяв. Зокрема, Сіярто висунув умови для припинення блокування Будапештом співпраці між Україною і НАТО.

За словами Сіярто, для скасування угорського вето Україна повинна виконати всі приписи Венеціанської комісії та утриматися від реалізації Закону про освіту до того часу, поки не дійде згоди з національними меншинами, включно з угорською.

Гриневич повідомила, що МОН вже розпочало виконання рішення Венеціанської комісії, щоби призвести закон "Про освіту" у відповідність до норм Ради Європи. Натомість угорська сторона, за її словами, вимагає від Києва додаткових поступок.

"Маніпуляції і шантаж з боку Угорщини, яка блокує засідання Комісії Україна-НАТО, полягають в тому, що нас змушують зупинити імплементацію закону. Такого немає в рекомендаціях Венеціанської комісії", - заявила вона.

Гриневич додала, що угорська меншина відмовилась від консультацій щодо мови освіти, які були заплановані на 14 лютого.

У свою чергу, прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна завжди буде забезпечувати права нацменшин, але пріоритетом номер один буде розвиток української мови.

"Це не дискусійне питання. Ми не сприймаємо і ніколи не сприймемо жодної агресії та тиску", - сказав Гройсман.

Після цього обговорення уряд схвалив законопроект, який має на меті виконання однієї з рекомендації Венеціанської комісії – щодо продовження періоду введення мовної норми на три роки, до 2023 року.

При цьому Гриневич наголосила, що не йдеться про відмову від виконання норм закону про переведення навчання на українську.
Раніше Угорщина застосувала право вето та заблокувала зустріч комісії Україна- НАТО на рівні голів Міноборони, яка мала відбутися 14 або 15 лютого.

Будапешт посів жорстку позицію щодо української реформи освіти, яка, на його думку, обмежує права угорської меншини здобувати освіту угорською мовою. Через позицію Будапешта свій візит до штаб-квартири НАТО в Брюсселі скасував міністр оборони України Степан Полторак.

Глава зовнішньополітичного відомства Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт блокуватиме подальше зближення України з ЄС, а також співпрацю за лінією НАТО. Блокування буде здійснюватися до того моменту, поки Україна не скасує окремі норми освітньої реформи.

За словами генсека НАТО Йенса Столтенберга, в рекомендаціях Венеціанської комісії є можливе розв'язання українсько-угорського конфлікту з приводу мовної статті.

Схожі новини