Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Поляки брали участь у Голокості", - Влодзімєж Цімошевіч

Екс-глава польського уряду нагадав про непривабливі факти історії своєї батьківщини

Колишній прем'єр-міністр Польщі Влодзімєж Цімошевіч на запитання польського журналіста: «Чи брали поляки участь у Голокості?», відповів: «Очевидно, що брали. Треба говорити про це відкрито і чесно». Про це повідомляє Rzeczpospolita.

На думку Цімошевіча, теперішне покоління поляків не є за це відповідальним. «Однак, якщо воно мовчить або говорить неправду, то створює свою власну відповідальність і піддає сумніву свої моральні цінності, — каже політик. - Антисемітизм був і залишається у нашій країні ендемічним (постійним - «ВЗ»). Він проявлявся у різних періодах з різною інтенсивностю. Воєнна деморалізація, примітивізм і жадібність, антисемітизм - все це лягало на багато тисяч індивідуальних, а часом колективних злочинів».

Влодзімеж Цімошевіч навів низку прикладів колаборації поляків з нацистами у справі знищення євреїв: «Єдвабне (у цьому селі 10 липня 1941 року відбулося масове вбивство евреїв місцевими поляками - «ВЗ») не було єдиним. На Підляссі мордували і грабували у багатьох місцях. Грабіжників і їх посібників, що обкрадали євреїв, було десятки тисяч. Вважається, що доноси до гестапо робило щонайменше 60 тисяч осіб. Більшість євреїв, які уникали гетта або втекли з нього, було вбито цивільними поляками і українцями».

Схожі новини