Передплата 2024 «Добра кухня»

Польська інтелігенція просить ветувати закон про Інститут нацпам'яті

  • 02.02.2018, 12:01
  • 824

Польські громадські діячі у своїй заяві розкритикували прийнятий сеймом та сенатом країни закон про заборону "бандерівської ідеології".

Про це повідомляє Еспресо.

Подаємо повний текст заяви:

"Ми, нижче підписані, виступаємо проти поправок до закону про Інститут національної пам’яті (ІНП) ухвалений сенатом Польщі. Внесення змін у закон про ІНП узаконює вже присутні у суспільстві різновиди дискримінації та вияви агресії, сприяє засудженню окремих персон та етнічних груп, загострює ксенофобію, стає поштовхом для злочинності, яка ґрунтується на ненависті, поглиблює кризу правової системи, кризу у суспільній, політичній, дипломатичній та інформаційній площинах.

Водночас ми солідарні з особами та установами, які вже виявили свій супротив у зв’язку з поправками до закону про ІНП, особливо у зв’язку з загрозами для освіти, науки, свободи слова, а також стану польсько-єврейських та польсько-ізраїльських відносин.
Щиросердно хочемо зауважити парламентарям, що внесений запис посла Томаша Жимковського з партії Кукіз 15, який оскаржує “бандерівські злочини” несе безпосередню загрозу для громадян Польщі української національності, для українських заробітчан на території Польщі. Ми спеціально не цитуємо закон, а тільки його медійний відповідник, який живе вже окремим життям у медіапросторі, передовсім суспільному, але й не тільки.

25 січня поточного року Жимковський повідомив сеймові про процес у районному суді у Перемишлі щодо справи про жорстоке та вульгарне перешкоджання проведенню ходи греко-католиків зі словами: "Якщо йдеться про бандерівські питання з погляду сьогоднішнього дня. Українець засуджений з приводу агресивної поведінки спрямованої щодо польського громадянина. Він зірвав з нього футболку з написом "Волинь-пам’ятаємо!", а коли суд спитав, чому він так вчинив, то українець відповів, що це вияв неповаги до його національного героя Степана Бандери".

У судових актах IKK 599/17 з точністю навпаки: засуджуються поляки, які з криком "знімай цю ганчірку” кинулися на представника парафії одягнутого у традиційну вишиванку та з жовто-блакитною стрічкою.

Але для закону вулиць це все немає значення. Світлина жертви з підписом "бандерівець" вже кружляє мережею, а польські націоналісти знаходять виправдання та наснагу у поправках до закону про Інститут національної пам’яті".

Нагадаємо, 26 січня польський Сейм підтримав поправку до закону про Інститут національної пам'яті. На її основі вводиться покарання за приписування польському народу злочинів, скоєних Третім Рейхом та інших злочинів проти людства, світу і військових злочинів, а також за пропаганду так званої "бандерівської ідеології". Покарання передбачає штраф або позбавлення волі на строк до трьох років. Критично про закон висловлювалися в МЗС України.

В Ізраїлі документ викликав шквал обурення. Проти нього висловилися прем'єр-міністр, президент, міністри і депутати кнесету від коаліції та опозиції.

Президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв ретельно проаналізувати цей закон.

Схожі новини