Передплата 2024 «Добра кухня»

Сенат Польщі схвалив одіозний закон про "бандерівську ідеологію"

Пізно уночі за скандальний документ проголосували 57 сенаторів від правлячої партії "Право і Справедливість"

Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам’яті Польщі, в якому передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

Про це повідомляє Укрінформ.

За ухвалення цього законопроекту проголосували 57 сенаторів, здебільшого владної партії «Право і Справедливість» (PiS), проти – 23 сенатори опозиційних сил, а двоє сенаторів утрималися.

Упродовж дня у Сенаті спочатку у комісіях, а потім на засіданні верхньої палати парламенту тривала бурхлива дискусія щодо того, яким буде зміст цього закону.

Депутати опозиції наполягали, що цей законопроект є невдалим і його потрібно змінити, оскільки він запроваджує цензуру в Польщі на ведення дискусій у питанні провини поляків за злочини під час Другої світової війни і погіршує відносини з іншими країнами, зокрема Ізраїлем та США.

Водночас, провладні депутати наполягали, що законопроект потрібно ухвалити із запропонованими поправками, аби уникнути ситуацій, коли Польщу і польський народ безпідставно звинувачуватимуть у злочинах проти євреїв у роки війни.

Нагадаємо, що 26 січня Сейм Польщі проголосував за законопроект, яким заборонив у країні пропаганду «ідеології українських націоналістів». Ухвалений закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини. За заперечення «злочинів бандерівців» передбачено штраф або позбавлення волі на строк до 3 років.

МЗС України висловив глибоке занепокоєння фактом прийняття Сеймом цього закону. Українська сторона закликала польську до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин.

У МЗС Польщі відповіли, що законодавчий розгляд цього питання ще не завершено. Водночас, у польському міністерстві підкреслили, що положення цього закону не розповсюджуватимуться на наукову і мистецьку діяльність.

Зміни до цього законопроекту також призвели до дипломатичного скандалу між Польщею та Ізраїлем. На переконання Єрусалиму, цей законопроект є поганим, оскільки забороняє критику поляків, які могли бути причетними до вбивств євреїв під час Другої світової війни.

Варшава відкидає звинувачення, наполягаючи, що йдеться лише про захист доброго імені Польщі і поляків і відкидання безпідставних звинувачень про участь поляків у Голокості.

Схожі новини