Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Усе буде добре, пане бобре!»

Ці гризуни провокують у Польщі повінь. Але їх за це не покарали…

Бобри – універсальні тварини: і будують, і мимоволі руйнують.
Бобри – універсальні тварини: і будують, і мимоволі руйнують.

У багатьох країнах Східної Європи вирують руйнівні паводки. У Польщі, зокрема у Західнопоморському воєводстві, вину за їхні масштаби і наслідки частково поклали і на бобрів, повідомила «Європейська правда».

Місцева влада каже, ці тва­рини роблять підкопи у дам­бах-валах, які стримують пото­ки повеневої води, захищають великі території від стихії. Че­рез це два роки тому було зруйновано міст обласного значення.

Щоб уникнути нових ката­строфічних наслідків, західно­поморський воєвода закликав навести лад з бобрами — зни­щувати їх. Не виключив такої можливості і керівник поль­ського уряду Дональд Туск. Припустив, що бобрів мо­жуть відстрілювати. За слова­ми прем‘єра, за попередньо­го уряду на той світ відправили понад 8 тисяч польських бо­брів…

Проти знищення цих тва­рин різко виступили захисники природи. І польські господар­ники знайшли інший, гуманний спосіб захисту дамб від хвос­татих будівельників, які про­кладали там свої тунелі. Ці за­хисні споруди почали вкривати металевою сіткою. І гризунам така перепона виявилася не по зубах. «Усе буде добре, пане бобре! — такою жартівливою фразою відповів Туск на три­вожні запитання зоологів. І додав: — Жоден бобер не по­страждав».

Засилля бобрів (щороку їх стає все більше) викликає три­вогу і в українців. Звинувачу­ють цих тварин дещо в іншому: мовляв, бобри будують на річ­ках свої хати-загати, підніма­ють рівень води, яка виходить з берегів, затоплюючи сіль­ськогосподарські угіддя. Тому люди розбирають ці загати.

А у місті Сколе на Львівщині бобри взялися нищити дерева довкола озера, де відпочива­ють місцеві жителі. Щоб при­пинити це, активісти громад­ської організації «Бойківські обереги» одягають стовбури дерев у сітку-рабицю.