Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Компанію нашим вуличним птахам складають папуги

Ми звикли до того, що папуги мешкають у домашніх клітках або ж у просторих вольєрах зоопарків. Тепер маємо іншу реальність: ці екзотичні птахи починають побутувати серед нас на волі так само, як, скажімо, горобці чи синички. Ба більше — оселяються в дуплах, дають потомство!

Ось такі папуги оселилися у чернівецькому парку «Жовтневий». Уподобали собі дупло в електричному стовпі.
Ось такі папуги оселилися у чернівецькому парку «Жовтневий». Уподобали собі дупло в електричному стовпі.

Про таку новину повідомив журналіст-іс­торик, за сумісництвом — орнітолог Вах­танг Кіпіані, який нині у лавах ЗСУ. Ось його допис:

«Давно не було гарних новин. От маю. Зусил­лями любительки птахів із Чернівців Тетяни Гаври­лової виявлено і документально зафіксовано факт гніздування у дуплі й виведення пташенят парою папуг Крамера. Природний їхній ареал — Цен­тральна Африка та Індія з країнами навколо. Але поступово вони перемістилися по світу. Бачив їх у Лондоні та Брюсселі, не так давно вони освоїли­ся у Польщі. І от маємо новий вид гніздової орні­тофауни. Вважається, що прибульці - це недо­бре, бо вони впливають на місцеву екосистему. Але мені цей галасливий яскравий вид чомусь до вподоби. Фото моє, лондонське, бо до Чернівців, на жаль, не потраплю ближчими роками…»

Чому Вахтанг не скоро приїде у «столицю Бу­ковини», зрозуміло — він зайнятий важливою для країни роботою на інших напрямках, спостерігає за польотами зовсім інших «пташок». Але віри­мо, що рано чи пізно воїн візьметься за улюбле­ну, мирну справу — фотографуватиме пернатих, які наше життя прикрашають.

Схожі новини