Передплата 2024 ВЗ

Атракціони у Парку культури — наче кадри з фільму жахів

Квиток на катання на одному атракціоні коштує 40 гривень для дітей, для дорослих — 50. Та чи безпечно кататися на розвалюхах, які ще «Брежнєва памʼятають»?

Фото автора та Юлії Підлужної
Фото автора та Юлії Підлужної

Парк атракціонів в Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького — це такий собі «привіт» ще з радянських часів. На більшості атракціонів катались ще наші батьки, коли були малими дітьми. З тих часів тут мало що змінилося. Доріжки та тротуари занедбані, старі атракціони навіть не пофарбовані, виглядають як металобрухт. Але вони діючі!

«Нещодавно йшла через парк атракціонів і була шокована тим, у якому він занедбаному стані, — поділилася враженнями львів‘янка пані Наталія, яка у дитинстві, років 40 тому, каталася на цих атракціонах. Тут хіба що фільми жахів знімати. Розумію, що зараз війна і не до інвестицій у розваги. Але варто звернути увагу на питання безпеки дітей, які будуть кататися на, які ще Брежнєва памʼятають».

Журналіст «ВЗ» відвідала паркові атракціони. Цьогоріч вони працюють з середи по неділю. Це пов‘язано з воєнним станом, у парку немає власного укриття, якщо раптом повітряна тривога. Під час тривоги атракціони припиняють роботу, дітей з батьками просять перейти в найближче укриття. А воно далеченько, у приватних будівлях.

Вартість квитка на катання на одному атракціоні коштує 40 гривень (для дітей), для дорослих — 50 грн. З минулого року ціна зросла на 10 грн. Це пов‘язано з ростом цін на електрику та витратами на зарплату працівників атракціонів.

Враження від парку розваг гнітючі. Людей не багато, і це пов‘язано з погодними умовами. Діти розвагами задоволені.

«Не подобається, що тут все старе, зношене та не доглянуте, але мусимо якось розважити наших дітей», — розповів батько 5-річного Дениса, який часто відвідує атракціони.

Як розповіла для «ВЗ» речниця Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького Ірина Вовк, зараз працює 11 атракціонів, їм орієнтовно по 30 років. Атракціонів, яким 50 років, немає, їх демонтували. Не працюють два атракціони — автодром та орбіта. Їх було закрито ще два роки тому, зараз простоюють під загорожею. Плівкою непрацюючі атракціони не обмотані.

Автодром потребує нових машинок та капітального ремонту конструкцій. А це сотні тисяч доларів.

«Непрацюючі атракціони планують демонтувати, але на це потрібні кошти, техніка. Зараз не той час, аби витрачати кошти на ремонт атракціонів, — каже Ірина Вовк. — Атракціони, яким понад 30 років, ми ретельно перевіряємо, вони усі придатні до роботи. Щороку перед відкриттям сезону атракціони проходять техогляд. У нас є всі документи, які свідчать, що атракціони безпечні і до них можна запускати дітей та дорослих».

— Що дешевше — відремонтувати атракціон, чи купити новий?

— Якщо говоримо про автодром, то дешевше поремонтувати. Новий атракціон коштує сотні тисяч доларів. Ремонт, звичайно, обійдеться дешевше. Та коштів і на це немає. Зараз Парк культури заробляє на атракціонах, розважальних заходах, оренді… У час війни атракціони не працюють наповну, люди не настільки активно їх відвідують, як це було до великої війни та ковіду.

Схожі новини