Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Обереги з бісеру

Наталя Кондратюк — завідувачка Бистрицького будинку культури, що в Конотопському районі, відома не лише як організатор змістовного відпочинку молоді, а й талановита майстриня. Вона гаптує картини та ікони, виготовляє неповторні прикраси з бісеру

На рахунку умілиці – чимало вишуканих виробів. Фото з сімейного архіву.
На рахунку умілиці – чимало вишуканих виробів. Фото з сімейного архіву.

Не так давно в Музеї Кролевецького ткацтва пані Наталя провела для всіх охочих майстер-клас із бісероплетіння.

Поринула в цей вид мис­тецтва 17 літ тому, коли після закінчення Сумського коопе­ративного технікуму була ва­гітна первістком. Ази вивчала в мережі Інтернет, після чого долучилась до неповторного світу краси.

Наталя Кондратюк проводить майстер-клас для всіх охочих.
Наталя Кондратюк проводить майстер-клас для всіх охочих.

Затим за житейськими проблемами хобі відійшло на другий план… А в 2017 році, відтоді як почала працювати в Будинку культури, знову взя­лася за бісер.

Російсько-українська війна відкрила нову сторінку в жит­ті рукодільниці, котра взялася виготовляти браслети, амуле­ти, намиста… А як придбала станок, додались і ґердани, що виграють усілякими перелива­ми, орнаментами.

На сьогодні є вони двох ви­дів: круглий та геометричний. Спершу працювала за схема­ми, відтак сама створювала авторські роботи, чимало з яких — за народними мотива­ми.

Власні творчі доробки моло­да жінка спочатку виготовляла для себе, подруг і на презенти, згодом окремі примірники — на замовлення…

— Cтворення виробу (за­лежно від складності) забирає кілька днів. Буває 4, а часом і до 10… Займаюся зазвичай ввечері, після домашніх бу­денних справ. У селі роботи завжди вистачає, бо трима­ємо велике господарство. А бісероплетіння — та віддуши­на, завдяки котрій відпочиває серце. Це своєрідний релакс, особливо зараз, коли так три­вожно й щодня чуємо сумні новини, що тримають у напру­зі, — говорить щиро. — Знаєте, то як ковток свіжої води у спе­ку. Цікава, захоплююча й над­звичайно копітка та витончена праця. Вона заспокоює, не дає зневіритися, вселяє надію на краще.

…Коштують ексклюзивні прикраси від 500 грн, адже лише на бісеринки пані Наталя витрачає не менше 300 грн.

— А які з них для вас най­дорожчі? — цікавлюсь.

— Всі для мене дорогі. Бо спершу мов ту дитину «вино­шую», потім вимальовую в уяві, а вже як приходить натхнення, то беру до рук бісеринки…Одна до одної - і є візерунок.

Захоплюються створеною умілицею красою її батьки, діти Віталик та Настя, колеги й од­носельці. І радіє гаптувальни­ця, що донечка-школярка за­любки виготовляє браслети та амулети, а невдовзі візьметься за складніші витвори.

…Й не дивно, що на ви­ставках, благодійних заходах на донати воїнам ЗСУ витво­ри майстрині подобаються краянам. Прикраси дарують радість, гарний настрій, є сво­єрідною родзинкою та непо­вторним оберегом сучасного вбрання.

Наталя Кондратюк ро­бить усе для того, аби якомо­га більше земляків долучити до бісероплетіння, яке за­раз набуває великої попу­лярності, а вироби є модним трендом…

Світлана МАЛИНОШЕВСЬКА.